"Büyük Kudüs Mitingi"ne katılan İsmailağa Cemaati mensupları konuştu.

Saadet Partisi tarafından Trump'ın açıkladığı “Yüzyılın anlaşması” adıyla açıkladığı tek taraflı “Ortadoğu Barış Planı”na tepki göstermek amacıyla Yenikapı Meydanı'nda "Büyük Kudüs Mitingi" düzenlendi. 

Pazar günü düzenlenen mitinge, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Mitingde, “Kudüs Planı”nın kabul edilmeyeceğine vurgu yapılırken Trump’ın planının Filistin’i İsrail’e peşkeş çekmek olduğu ileri sürüldü.

"CÜBBELİ HOCAMIZ SİYASET İLMİNİ BİLMİYOR"

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık, mitingi Yenikapı Meydanı’nda takip ederken, İsmailağa Cemaati’ne mensup olduğunu söyleyen kişilerin de mitinge katıldığını belirtti. Cihat Arpacık, Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün Büyük Kudüs Mitingi’ne katılım için verdiği “Caiz değil” fetvasına rağmen İsmailağa Cemaati’ne mensup kişilerin mitinge katıldığını ifade etti.

Mitinge katılan İsmailağa Cemaati mensuplarıyla konuşan Arpacık, "Cübbeli hocamız siyaset ilmini bilmiyor”, "Niye gelmeyeceklermiş buraya" yanıtını aldığını belirtti.

İşte Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın o haberi:

"Saadet Partisi öncülüğünde 60 sivil toplum örgütü ve aralarında Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) de bulunduğu siyasi partilerin destek verdiği ‘Büyük Kudüs Mitingi’ için cemaatinin alametifarikası cübbe ve sarıkla meydandaydı.

Kendini tanıtırken ‘Trabzon’un Of kazasının Yazlıkköyü’nden’ diye başlayan Er, biraz sonra hayatında hiç oy vermeyi düşünmeyeceği CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı dinleyecek.

Sonrasında belki de hayatını şekillendiren bir karşıtlığın sembolü olan siyasi partinin liderini…

Ancak şimdi 100 yıllık karşıtlığı bir kenara bırakmaya değecek bir şey için aynı saftalar.

‘CÜBBELİ HOCAMIZ SİYASET İLMİNİ BİLMİYOR’

Ama o ve bu meydanda bulunan birçok İsmailağa mensubu arkadaşı gibi morali de bozuk. 

Nedeni de İsmailağa Cemaati’nin görünür yüzlerinden biri olan Ahmet Mahmut Ünlü’nün (Cübbeli Ahmet) verdiği ‘Mitinge katılmak caiz değildir’ fetvası.

Yakup Er’e göre siyaset bir ilim ve Cübbeli Ahmet Hoca bu ilmi bilmiyor. ‘Hocam biz seni seviyoruz, bu böyle olmaz. Sana kalplerde sevgiler azalıyor. İlmine hürmeden seni seviyoruz ama siyaset bilmiyorsun’ diyerek ünlü din adamına kırgınlığını dile getiren Er şöyle devam ediyor:

‘(Cübbeli Ahmet) Bir televizyon konuşmasında derin devletten bahsetti. Derin devleti bizim Cübbeli Hocamız nereden biliyor, derin devletin yapısını nereden biliyor? Hocamızı seviyoruz ama yanlış yaptığında da dur diyeceğiz. Kalpleri kırıyor, Müslümanların kalplerini kırıyor. Biz kardeşiz, hiçbir zaman dışlamayacağım ama hocamızı kınıyorum. Yer burası, ümmetin yeri burası… O da buraya gelecek.’

HOCALARI KONUŞMAK HALA ’AYIP’

Cübbeli’nin, dini literatüre göre yanlış çıksa dahi 1 sevap kazandığı (doğru çıkarsa inanışa göre 2 sevap kazanılıyor) fetvasına uymayarak meydana gelen çok sayıda İsmailağa üyesi var. Çoğu cemaat içi meseleleri bir gazeteciyle konuşmak istemiyor. Aralarından daha genç olanları miting sonrası çay içerek bu konuyu ‘off the record’ konuşabileceklerini söylüyor.

'Cemaattekilerin saygı gösterdiği daha yaşlı bir cemaat mensubu ise kısa da olsa bir yorum yapmayı kabul etti ama o da ısrarıma rağmen ismini vermek istemedi:

‘Niye gelmeyeceklermiş buraya? Saadet Partisi bu zamana kadar İrancı değil de yeni mi olmuş? Memlekette böyle bir inanç var mı? Buraya İsrail’i protesto etmek için geliyor insanlar. Mescid-i Aksa yetim, Mescid-i Aksa mahkum. Ona sahip çıkmak için gelmiş insanlar. İnşallah böyle bir şey söylememiştir.’