CHP Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun altıncı kez yeniden genel başkan seçildiği ilk günün ardından gözler Parti Meclisi seçimlerine çevrildi. Yüksek Disiplin Kurulu için başvuru sayısı 47 oldu, Parti Meclisi için ise 222 aday çıktı.

CHP’nin ‘Hedef iktidar’ başlıklı 37. Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesinin ardından bugün Parti Meclisi üyelerinin seçimi heyecanı yaşanıyor.

Salgın koşulları nedeniyle açık havada yapılan kurultayda bugün CHP, Parti Meclisi üyelerini seçecek. Parti tüzüğü gereği PM üyesi olabilmek için 10 delege imzası gerekiyor. Dün başlayan başvurular bugün 08:00-10:15 arasında da devam etti. Delegelerin oy kullanması için 44 sandık, 132 kabin bulunmakta. PM’ye seçilecek kişi sayısı 60. PM’nin sekiz kişilik bölümü, Kültür ve Bilim Platformu listesinden olacak. Dolayısıyla çarşaf listeyle yapılacak seçimlerde 52 kişi seçilecek.

BAŞVURU SAYISINDA DÜŞÜŞ

Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için başvurular tamamlandı. İlan edilen çarşaf listeye göre Yüksek Disiplin Kurulu için başvuru sayısı 47, Parti Meclisi içinse 222 aday çıktı. PM’ye başvuru önceki yıllara oranla düştü. CHP Tüzüğünde yapılan değişiklik ile 10 delege imzası şartı, delege sayısının önceki yıllara göre düşmesine neden oldu.36. Olağan Kurultay’da 52 kişilik PM üyeliği için 488, 15 kişilik YDK üyeliği için ise 108 kişi aday olmuştu.

PM üyeliği için oylama saat 15:00’da başlayacak. CHP’de PM seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası ile yüzde 20 gençlik kotası uygulanıyor.

Bilkent Odeon çevresinde aday adaylarının afişleri yoğun olarak yer alırken, salon içinde de adeta tanıtım seferberliği yaşanıyor. Aday adayları kurdukları stantlarda kendilerini tanıtırken, yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veriyor.

PM ADAYLARI MASKE, DEZENTEKTAN, KOLONYA DAĞITTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 52 kişilik Parti Meclisi için 70 kişilik anahtar liste çıkarması beklenirken, CHP içindeki muhaliflerin de birleşerek ayrı bir Parti Meclisi listesi çıkarması öngörülüyor. Parti Meclisi’ne girmek için kıyasıya bir yarışın yaşandığı Kurultay’da adaylar Bilkent Odeon Gösteri Merkezi önünde stantlar kurarak, kendi tanıtımlarını yapmayı sürdürüyor. CHP’nin 36’ıncı Olağan Kurultayı’nda delegeleri ikna etmek için kullanılan naneli şeker, kalem, ıslak mendil, kartvizit gibi eşantiyonlar, korona virüsü salgını nedeniyle bu yıl yerini maske, dezenfektan, kolonya gibi şeylere bıraktı.

İLGEZDİ’DEN DELEGELERE MASKE

CHP Genel Başkan Yarımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin standında korona virüsü önlemine karşı maske dağıtılırken,CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un standında da delegelere dezenfektan dağıtılıyor. PM adaylarından Kazım Bilgen’in standında da üzerinde isminin yazılı olduğu maskeler delegelere dağıtıldı. Muharrem Erkek, ise delegelere karanfil dağıttı.

NAZLIAKA ADAY OLDU, İNCE VE CİHANER BAŞVURMADI

Parti Meclisine aday olan isimler arasında mevcut MYK üyelerinin tamamı yer alırken ayrıca çok sayıda milletvekili başvurdu. Atatürk tablosunun indirilmesi tartışması sonrası partiden ihraç edilen daha sonra PM kararıyla partiye geri dönen Aylin Nazlıaka da aday oldu.

CHP’nin 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile Kılıçdaroğlu’nun karşısına genel başkan adaylığı için çıkan ancak yeterli imzayı bulamayan PM üyesi İlhan Cihaner ise başvuru yapmadı.

DUVAR