Fransa'da yaşayan iş insanı ve eski siyasetçi Cem Uzan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) karşı bir dava daha kazandı. Paris Temyiz Mahkemesi, 2017 yılında Uzan'ın evinde TMSF'nin el koyduğu belgelerin yaklaşık 38 bininin yasal olmayan yollarla elde edildiğine hükmederek imhasını istediği gözlemlendi.

Temyiz Mahkemesi, Uzan'ın bilgisayarlarında ve cep telefonlarında bulunan belgelerin alınması için TMSF'nin yetkililere sunduğu “anahtar kelime”listesindeki yüzlerce sözcüğün dosyalara el konulmasında kullanılamayacağına karar verdiği görüldü.

TMSF'nin listesindeki sözcükler arasında 'AK Parti' de vardı. Euronews'e konuşan Uzan'ın avukatı Matthias Pujos, Paris Temyiz Mahkemesi'nin, “AKP” kelimesinin geçtiği belgelere el konmasını "yasa dışı bulduğunu" dile getirdi.

Euronews’ten Beraat Gokkus’un haberine göre Pujos, TMSF'nin bu kelimeyi kullanarak Uzan'ın bilgisayarında bulunan AK Parti ile ilgili yüzlerce belgeye el koyduğunu ifade etti.

Avukat, "Bu Uzan'ın üst üste kazandığı 5. dava. Bu da gösteriyor ki TMSF'nin stratejisi absürt ve bu stratejiyi geliştirmeliler" diye konuştu.

 Mart ayında Fransız mahkemesi TMSF'nin savcısı ve hakiminin karı koca olduğu bir dava sonucu Uzan'dan 375 milyon euro para talep etmesini "uluslararası kamu düzenine aykırı" değerlendirerek yasa dışı buldu. 29 Mart 2013 tarihinde Türkiye'de alınan kararda Uzan, İmar Bankası ile ilgili "zimmetine para geçirmek"ten suçlu bulunmuştu.

Pujos, "Fransa adaleti TMSF'den yasa dışı yollarla Uzan'ın bilgisayarından aldığı dosyaları imha etmesini istedi. Bu şekilde el konulan yaklaşık 38 bin dosya vardı. Mahkeme sadece 11 dosyanın TMSF'ye verilebileceğine karar verdi"şeklinde konuştuğu görüldü.