"Rütbemi Fethullah Gülen taktı" diyen emekli tuğgeneral Serdar Atasoy, 2020 Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı olarak atanmıştı. Atasoy’un FETÖ ile irtibatı tespit edildi, gözaltına alındı ve itirafçı oldu.

Türkiye, Odatv’nin gündeme getirdiği Serdar Atasoy olayını konuşurken, Hürriyet yazarı Nedim Şener’in bugünkü köşesinde yer alan bir ifade dikkat çekti.

FETÖMETRE’NİN UYGULAMADAN KALKTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Gazeteci Şener, “15 Temmuz’a giden yol da böyle döşendi” başlıklı köşesinde, istifa ettirilen Tümamiral Cihat Yaycı’nın oluşturduğu "FETÖMETRE" mekanizmasının uygulamadan kaldırıldığını söyledi.

Şener şu ifadeleri kullandı: “TSK içinde sadece ‘sabit hat’ soruşturmalarıyla yürütülen FETÖ araştırmalarının, uygulamadan kaldırılan FETÖMETRE dahil tüm yöntemlerle sürdürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü TSK’daki tek bir FETÖ’cü, rütbesi ne olursa olsun, bir bardak sudaki bir damla siyanür gibidir; affetmez, öldürür...”

FETÖMETRE NEDİR

Cihat Yaycı'nın geliştirdiği "FETÖMETRE" uygulaması örgüt bağlantılı çok sayıda kişinin tespitinde önemli bir rol üstlenmişti.

Yaycı FETÖMETRE ile ilgili şunları söylemişti: “Sistem son derece şeffaf. Kriterler manzumesini oluşturan benim, ancak işleten ve uygulayan değerli silah arkadaşlarımızdır. Bu karar destek sistemini bilgilerini değerlendiren de karar verici makamlardır. Benim yaptığım itirafçı ifadelerini, kesin FETÖ'cü / darbeci olanların sosyal, mesleki ve eğitim yaşam kesitlerini, iddianameleri analiz ederek örgütün TSK'ya sızma, gelişme ve ele geçirme stratejisini çözümlenmedir. İrtibat ve iltisaklı personelin tespitini amaçlar. İrtibat ve iltisak için sadece savcılık, mahkeme ya da polisten bir şeyler beklemek çok yanlıştır. O zaman bu örgütü çözemezsiniz… Çünkü örgüt zaten TSK, yargı, emniyet ve MİT ile mülki yapıyı mahrem hizmetler olarak adlandırmış ve adli hiçbir iz ve delil bırakmayacak yöntemler, tedbirler uygulamıştır… Ancak ankesör ve ByLock tespiti örgütün burada kalbine hançer gibi saplanmıştır. FETÖMETRE olarak bilinen bu sistemle örgütle bağlantılı olduğuna dair şüphe duyulan kişilerin gerçek yüzleri ortaya çıkarılıyor. Bu sistemin analiziyle örgütün en mahrem kadrolarına ulaşmak mümkün.”

CİHAT YAYCI NASIL İSTİFA ETTİRİLDİ

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Tümamiral Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’ndan alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atanmıştı. Yaycı bu karar üzerine istifa etmişti.

Yaycı istifa dilekçesinde, "Bilâsebep ve mesnetten yoksun olduğunu düşündüğüm (Fetövari kumpasları çağrıştırırcasına) gerekçelerle emre alınmanın yanı sıra, apar topar ayrılışımın yapılmasının emredilmesi onurumu ziyadesi ile örselemiştir" demişti.

Ayrıca, Fethullahçı internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında, Yaycı’nın istifa ettirileceğine dair aylar öncesinden paylaşımlar yapılmıştı.