‘ÇED olumsuz’ raporu verilen yat limanı projesi beş yıl sonra iki parsel eklenerek yeniden devreye sokuldu. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden Ulaş Kiper, önlem alınmazsa körfezin trajik bir sona sürükleneceğini aktardı.

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kıyılar talan edilmeye devam ediyor. Bölgede birçok yat limanı projesi için çalışmalar sürerken, uzmanlar betonlaşmaya karşı ilçenin artık dayanacak gücü kalmadığını vurguluyor. Uyarılar dikkate alınmazken bölgede yeni projeler de yapılmaya devam ediliyor.

Akmarin Marina Yat Limanı ve Turizm Şirketi de yeni bir yat limanı projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. 5 yıl önce de gündeme getirilen ve ÇED olumsuz kararı verilen projeye bu kez iki parsel daha eklendi.

Proje alanı, Fethiye ilçe merkezine 3 kilometre mesafede, 3’üncü dereceden doğal sit alanı ve aynı zamanda Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde kalıyor. Deniz üzerinde 4 adet yüzer iskele yapılması ve 328 adet yatın yanaşması hedeflenmiş.

DENİZE BÜYÜK İHANET

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden Ulaş Kiper konu hakkında BirGün’e yaptığı değerlendirmede, körfezi trajik bir sonun beklediğini kaydetti. Denize yapılacak her türlü müdahalenin körfezi maalesef geri dönüşü olmayan ekolojik bir yıkıma doğru sürüklediğini savunan Kiper şunları söyledi; “Trajik son bu kadar yakınken projelerin durması ve mümkün olduğunca denizin kendi ekolojik sistemlerinin çalışır hale getirilmesi için çalışmak büyük önem taşıyor. Planlanan yeni yat iskelesi, körfezin doğal su sirkülasyonunu çok daha zor duruma sokacak bir sahada. İlginç olan ise Fethiye’yi Fethiye yapan bu deniz aynı zamanda yıllar içinde ilçenin turizm kenti olmasını sağlamış. Ama o denize en büyük darbeyi yine turizm yapılaşması vuruyor.” kaynak birgün