Yıllardır yeniden yargılanma talebinde bulunan 28 Şubat mağdurlarının sesi duyulmadı.  Uzunca bir süredir açıklanması beklenen “İnsan Hakları Eylem Planı”nın içeriği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Yıllardır adalet bekleyen 28 Şubat mağdurları ne yazık ki “İnsan Hakları Eylem Planı”nda unutuldu. MAZLUMDER Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal, konuya ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçen günlerde açıklanan planda 28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanmasının önünün açılmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunca uzunca bir süredir merakla beklenen “İnsan Hakları Eylem Planı”nı açıkladı. Salı günü duyurulan plan kamuoyunda tartışılmaya devam ederken söz konusu planda 28 Şubat mağdurlarının unutulduğu görüldü. Yıllardır yeniden yargılama talebinde bulunan mahkûmların sesi ne yazık ki duyulmazken MAZLUMDER Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal “İnsan Hakları Eylem Planı”nı gazetemize değerlendirdi.

“28 ŞUBAT MAĞDURLARINA DAİR BİR DÜZENLEME YOK”

Yargı reformları kapsamında 28 Şubat mağdurları için adım atılması ve zulmün sona erdirilmesi talep edilmişti. Bu bağlamda “İnsan Hakları Eylem Planı”nda 28 Şubat mağdurları için adım atılıp atılmayacağı merak konusu olmuştu. Plan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanırken kamuoyunun beklentisi ne yazık ki yanıtsız kaldı ve 28 Şubat mahkûmlarının mağduriyetinin giderilmesi için bir düzenlemeye gidilmediği görüldü. “İnsan Hakları Eylem Planı”nı gazetemize değerlendiren MAZLUMDER Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal, “28 Şubat mağdurlarına dair bir düzenleme yok. “İnsan Hakları Eylem Planı”nda 28 Şubat mahkûmlarının yeniden yargılanmasının önü açılmadı” ifadelerini kullandı.

“YENİDEN YARGILAMA YOLU KOLAYCA AÇILABİLİR”

28 Şubat davalarının siyasi davalar olduğunu belirten Kartal, “2012 yılından önceki ihlaller için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılamıyor. Bu durum düzeltilmeli” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçen günlerde açıklanan planda 28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanmasının önünün açılmadığını kaydeden Kartal, söz konusu mağduriyetin giderilmesi adına kolay bir şekilde adım atılabileceğini de vurguladı. Kartal, konuya ilişkin olarak, “28 Şubat mahkûmlarına yeniden yargılanma yolunun açılması kanun maddesine bakar” diye konuştu.

“SÖZDEN ÖTE EYLEM ÖNEMLİ”

“İnsan Hakları Eylem Planı”nı genel olarak nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Av. Kaya, niyetin önemli olduğunu belirterek raporda birtakım güzel noktalar olduğunu söyledi. Buna rağmen asıl önemli olanın uygulama olduğunu kaydeden Kaya, “Türkiye’deki temel mesele sadece mevzuattaki eksikler değil. Uygulamada problem var. Getirilen düzenlemeler pratikte ne kadar sağlanabilecek? Temel talebimiz söylenenlerin pratiğe yansıtılması. Sözden öte eylem önemli” dedi. Öte yandan MAZLUMDER Genel Sekreteri Kaya, “İnsan Hakları Eylem Planı”nı devrim olarak görmenin de yok saymanın da doğru olmadığını aktararak, “Görelim, izleyelim. Uygulamada ne olacağı önemli” ifadelerini kullandı.

AF DEĞİL YENİDEN YARGILAMA İSTİYORLAR

28 Şubat zulmü sürecinde siyasi etkilerle tutuklanan çok sayıdaki kişi yıllar geçmesine rağmen dört duvar arasında bulunuyor. Gerek mahkûmlar gerek mahkûm ailelerinin mağduriyet yaşadığı bu konuda kamuoyu tarafından bir adım atılması talep ediliyor. Bu bağlamda 28 Şubat mağdurları yeniden yargılanma yolunun açılmasını ve böylece geç de olsa mağduriyetlerinin giderilmesini arzu ediyor.

Kaynak: Milli Gazete / Bekir Şirin