Milli Görüş lideri Kıbrıs Barış Harekatı’nın mimarı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca'nın yakın dostu KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, vefatının 8. yılında anılıyor.

Vefatından önce Millî Gazete'ye önemli açıklamalarda bulunan Denktaş, Erbakan Hoca hakkında "Erbakan, Kıbrıs davasına yürekten inanmış bir liderdi" ifadelerini kullanarak "Eğer Necmettin Erbakan görevde kalmış olsaydı, KKTC‘nin ekonomik sıkıntıları olmazdı. Zira Erbakan'ın buradaki ekonomik kalkınmamız için çok güzel projeleri bulunuyordu." açıklamasında bulunmuştu.

KIBRIS'TA BOP PLANINI İŞLETMEDİ

 

Büyük Orta Doğu Projesi'nin ilk ayağı olan Annan Planı ile birlikte Kıbrıs'ta uygulanmak istenen plana Erbakan Hoca'nın tavsiyeleri üzerine karşı çıkmıştı.

10 Mart 2003'te Hague'de KKTC Kurucu Denktaş'la bir araya gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan, III. Annan Planı'nı rahmetli Denktaş'a kabul ettiremeyince, süreçte yolun sonuna gelindiğini ifade etmek zorunda kalmıştı.

Bu süreçte AKP hükümeti ise Denktaş'a karşı olarak KKTC Başbakan'ını destekleyerek BOP planının uygulanması için referanduma destek vererek "Evet" oyunun çıkması ve rahmetli Denktaş'ın direncinin kırılması için büyük çaba içerisinde bulunmuş ancak Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki hayır oyu, BOP'un ilk ayağı olan Kıbrıs‘ta büyük tökezlemenin yaşanmasına neden oldu.

TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNE DE KARŞIYDI

KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine de ömrü boyunca karşı çıkmıştı. Vefatından yıllar önce Türkiye'ye geldiğinde katıldığı bir konferansta Türkiye nin AB ye girmesine inanmadığını ve Türk milletinden gerçekler gizlendiğini belirterek, "AB'ye girmek için Türkiye'nin kaz gibi yolunduğunu" ifade etmişti.

Kaynak:İnternet Haber Merkezi