Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik tepkiler sürerken Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'tan İstanbul Sözleşmesine ilişkin dikkat çeken bir itiraf geldi.

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, kadın cinayetlerinin milli güvenlik meselesi haline geldiğini söylerken İstanbul Sözleşmesi’ne rağmen cinayetlerin azalmadığını belirtti.

Malkoç, "Türkiye’de hak arama kültürünün yaygınlaştırılması, hukuk kültürünün yerleştirilmesi halinde bugün görülen sorunların önemli bir kısmının çözüleceğini, kadın cinayetleri konusunda da önemli ölçüde mesafe alınacağını” görüşünü dile getirdi.

“İstanbul Sözleşmesi’ne rağmen azalmadı cinayetler"

Malkoç, olaylara sonuçları bakımından yaklaşıldığında çözüme ulaşılamayacağını söyleyerek şöyle konuştu:

Yani Emine Bulut olayında da öyle oldu. Ortaya sonuç çıkınca 'cezaları artıralım' diyoruz. Bu olaya sadece sonuçtan bakarsak netice elde edemeyiz. Bizde 206 tane üniversite var, üniversiteler, bilim adamları, kamu kurumları, toplum bu konuya tümüyle eğilmeli. Toplum cinnet haline dönüşmüş. Düşünebiliyor musunuz her yıl artıyor bu. İstanbul Sözleşmesi yapıldı, buna ilişkin kanun çıkarıldı; ama azalmadı cinayetler, arttı. Toplumun yapısına, kültürüne bakmak gerekir, evet cezaları belki yeniden ele almak gerekir; ama sadece sonuca bakmadan bunu yapmak gerekir. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

Şeref Malkoç, sözlerine şöyle devam etti:

Elbette bu cinayetler ile ilgili olarak yargı gerekeni yapacak, en ağır cezayı uygulayacak, bunlara karşı sıfır tolerans uygulanacak, bunlar doğru. Ama sadece neticeye bakmamamız gerekir. Kısacası şunu söylemek istiyorum; kadın cinayetleri konusu ve aile konusu, milli güvenlik meselesi haline geldi Türkiye için. Bunu milli güvenlik meselesi olarak ele alıp, çözmeye çalışmamız gerek.

"Eşler ayrılsın diye kanun çıkarmışız" demişti

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu bir açıklamada da aileye dair kanunlara ilişkin çarpıcı sözler sarf etmişti.

Malkoç, "Eşler tartıştığında kadın, karakola telefon açıp şikâyette bulunduğunda koca evden uzaklaştırma alıyor. Bu da öfkeyi ve kadına şiddeti körüklüyor. Biz eşleri barıştırmak yerine ayrılsın diye kanun çıkarmışız" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Milli Gazete