Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken ifadeler kullandı.

CHP'li Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Van'daki çığ felaketinde arama çalışmaları devam ederken Kırıkkale mitinginde yaptığı konuşmalara değindi. 

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Van felaketinden ölüm haberlerini verdiği Kırıkkale mitingindeki konuşmasını eleştirdi. Özel, "Dün bu acılar yaşanırken, ekranın yarısını mitinge, yarısını heyelan bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine bölen televizyonların bir suçu yok. Ama ekranın öbür yarısında miting yapanların bir suçu var" dedi. Özel, "Bir çocuk çıkacak, reis çıplak diye bağıracak. Başka çare yok. Reis çıplak diye bağıracak! O Bağırdıktan sonra herkes bağıracak. O bağırdıktan sonra ekranın o tarafları kapanacak" ifadelerini kullandı.

CHP'li Özgür Özel, şunları söyledi:

"Dün bu acılar yaşanırken, ekranın yarısını mitinge, yarısını heyelan bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine bölen televizyonların bir suçu yok. Ama ekranın öbür yarısında miting yapanların bir suçu var. Onlar duyguda ortaklaşmıyorlar. İnsan izlerken üzülüyor, utanıyor. Haber geliyor prompter’a bilgi geçiyorlar. Bakıyor oradan, ‘Bu arada’ diyor, ‘Ölü sayısı da 33 oldu. Allah rahmet eylesin’. Bu haberi vermenin ağırlığını taşıyan ifadeler de değil. Sonra diyor ki, bu çığlar, bu kazalar, bunlar hepsi –aslında belki afet diyecek-, hep dış güçler, dış müdaheleler bunlarla sürekli ülkeyi yönetmeye alışmış birisi, bambaşka bir ifadeyle tanımlıyor. Sonra dönüyor, kaldığı yerden devam ediyor. O siyasi rakiplerine ağır eleştirilerin yöneltildiği ve bu kadar acı bir haberin, bir cümleyle o duyguda ortaklaşmadan verilip, o mitingde devam edildiği bir ülkede bunun onda birini muhalefet yapsa ağzına geleni söylerler. Neler neler yazarlar, çizerler. İşte bir çocuk çıkacak, reis çıplak diye bağıracak. Başka çare yok. Reis çıplak diye bağıracak! O Bağırdıktan sonra herkes bağıracak. O bağırdıktan sonra ekranın o tarafları kapanacak mesela. Yahu bu durumda da miting yapılır mı diyecek birisi mesela…Al bu görüntüyü buradan diyecek birisi. Öbürü değiştirin bu gazetenin manşetini diyecek. Öbürü diyecek ki yahu bu mitinge de gitmem artık bu şartlarda bunları konuşuyorlarsa diyecek."

KIZILAY'A DA DEĞİNDİ

CHP'li Özel ayrıca, basın toplantısında Kızılay'dan parti grup başkanvekillerine ulaşan dökümanlar olduğunu açıkladı. CHP'li Özel, bu dökümanlara yaptıkları değerlendirmeleri paylaştı.

Özel, bu dökümanlarda Kızılay'ın 5 sene içerisinde yaklaşık 70 kat büyüdüğünün doğrulandığı, ancak bunun kaynağının "dış kaynaklı yatırımlar" olduğu bilgisini paylaştı. Özel, Kızılay'ın bilançolarında yurt dışı yardımlarının "sıfır" olarak yer aldığını, bu bilançoların Kızılay'ı yalanladığını belirtti.

"KIZILAY GİBİ BİR KURUMUN..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kızılay değerlendirmelerini de paylaşan Özel, "Kızılay gibi bir kurumun bundan 5 sene önceye göre 63 kat fazla bağış alan bir kurumun, sahadaki etkinliğinin geçmişin 60’da biri kadar olmadığını hepinizin dikkatlerine sunuyoruz. Kızılay’ın bu gücünü niçin Elazığ’da göremeyiz, Malatya’da göremeyiz…Bu Kızılay, kuruluş amaçlarının dışında faaliyetlerle meşgul olmak yerine, ‘Sayın Kınık geldi, Kızılay 63 kat güçlendi’yi neden kimse görmemektedir" dedi. 

Özel, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'tan bağış artışlarıyla ilgili dökümanları içeren mektupların, parti grup başkanvekillere gönderildiğini söyledi.

Özel, bu raporlarla ilgili değerlendirmesini şu ifadelerle paylaştı:

"Kızılay, bağış artışlarıyla ilgili bilgiler verirken şöyle bir bilgi paylaştı bizlerle. Diyorlar ki, ‘Bu 60-70 kat bağış artışının tamamı dış kaynaklı fon kullanımlarıdır…’ Biz de bunu Kızılay’ın 2015 ve 2018 resmi bilançolarını alarak karşılaştırdık. Doğru ya, bize diyor ki yahu bu kadar para geliyor ama bunlar dış kaynaklı fon bulduk, dış kaynaklı bağış bulduk…Kızılay’ın 2015 bilançosunda (Sayın Kınık’tan önce) bu hakikaten var. Diğer bağış ve yardımlar…54 milyon lira. Yukarıda, 2 satır üstünde yurt dışından alınan yardımlar sıfır. Diyor ki, bu böyleydi…'Ben geldikten sonra 70 kat arttığı doğru, ama bunları yurt dışı fonlardan sağladık…' Aynı bilanço, diğer bağış ve yardımlar, aynen bizim Türkiye’ye duyurduğumuz gibi, 3.4 milyar (63 kat) artmış bilançoda. Yanlış olan bir şey var. Biz bunu yurt dışından alınan yardımlardan sağladık diye bilgi notu yollamış. 2018 bilançosunda o yardım sıfır. Yani resmi bilanço Kızılay başkanını yalanlıyor. Kızılay başkanı ‘Artış var, bu artış yurt dışından alınan yardımlarla sağlandı’ diyor. Kızılay’ı tanıyan bilen herkes, şaşkınlıkla 'Nasıl olacak böyle bir şey?’ diyor. Bakıyorsunuz bilançoda sıfır…."