Fırın ustası bir baba ve ev hanımı bir annenin 4 çocuğundan biri. Ailenin tek erkek evladı, 23 yaşında, çakı gibi çok da yakışıklı... Kendini bildi bileli asker olmak istedi. 2015 yılında Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okuluna girdi.

15 Temmuz gecesi kendisi gibi eğitim alan arkadaşlarıyla beraber okuldaydı. Karartma yapmış, olanı biteni TV’den izliyorlardı. Ortalık sakinleşince binlerce askeri okul öğrencisi gibi hayatının paramparça olacağını bilmiyordu..

Okullar kapandı, gözaltı ve tutuklamalar başlayınca onların da asker olmakla ilgili hayalleri bitti. Hiçbir soruşturma geçirmedi ama “Siz şüphelisiniz” dercesine kapının önüne koyuldular.

Eskişehir’e ailesinin yanına gitti. Hayat devam ediyor diye başka iş aramaya başladı ama soruşturma geçirmemesine rağmen siciline KHK’lı olduğu işlendi. Kamuda işe girmek hayal olunca özel sektörlerde iş aradı.

KHK’lı gözüktüğü için özel sektörde de iş bulmakta zorlandı. Önce bir fabrikada sonra da bir şirketin pazarlama bölümünde işe girdi. Yaşadığı haksızlığı hazmedemedi, psikolojik tedavi görmeye başladı.

Özlemini duyduğu üniformasını yeniden giyebilmeyi hayal ederken kısa süre önce MS hastası olduğunu öğrendi. Uzun ve zor tedavi süreci başladı. Bazen günlerce ayağa kalkamadığı için artık çalışması neredeyse imkansız.

Bir gece hastane odasında mesaj yazarak içini döktü genç arkadaşımız. “Biz bu ülkenin garip çocuklarıyız abla” diyerek.. “Sınıf arkadaşım da benim gibi. Ama abisi Suriye’de şehit oldu. Şimdi biri KHK’lı biri şehit. Bir aileden biri hain, biri kahraman kardeş çıkar mı abla?”

Aradım, konuştuk, hastane raporlarını, okuldaki fotoğraflarını gösterdi. Hayalleri yıkılan gencecik delikanlıya “Her şey düzelecek” demekten başka ne yapabilirim diye düşündüm. “Senin için ne yapabilirim?” dedim.

Bir şey istemek için yazmadım abla dese de kendisinden izin alarak onu anlatmak istedim bugün size.

15 Temmuz nedeniyle kapanan Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Ümit Can’ın hastalığını anlatan KORAY,

Fotoğrafını gördüğünüz Ümit Can, okulu kapanıp “Şüphelisiniz” diye okuldan atılan ve hakkında hiçbir soruşturma olmamasına rağmen KHK’lı gözüken binlerce öğrenciden biri. Asker olma hayali elinden alınan Ümit Can’ın MS hastası olduğunu yazmıştım.

20 Aralık 2019 tarihinde % 43 engelli olduğuna dair raporları verilen Ümit Can’a henüz ne engelli maaşı başlandı ne de sigortası var. Resmî prosedürleri süren Ümit Can’ın bitmek üzere olan ilaçları son derece pahalı. Ailesinin de hastalık nedeniyle maddi imkanları tükenmiş hatta icra noktasında.

Ümitcan haricinde okuyan 3 çocuğu daha olan ailenin de Ümit Can’ın da desteğe ihtiyacı var. Onun izniyle fotoğrafını ve telefonunu paylaşıyorum. Sizlerin paylaşımı ve desteğiyle çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum.

Ümitcan’a destek olmak isteyenler 0534 778 94 33 Ümit Can telefonun ucunda sizi bekliyor. Aslen Gaziantepli olan ve Eskişehir de oturan genç arkadaşımızı Gaziantep ve Eskişehir’li dostlarımızın yalnız bırakmayacağından şüphem yok..