Bahçeşehir Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (BAU DEGS) Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den dışlanmak istendiğini ifade ederek, “Türk’süz bir Kıbrıs, Türkiyesiz bir Doğu Akdeniz oyunuyla karşı karşıyayız” dedi. Yaycı, “Türkiye’nin deniz yetki alanı demek KKTC’nin deniz yetki alanı demektir.” değerlendirmesiyle uyarı ve önerilerde bulundu.

DOĞU AKDENİZ’DE İTTİFAKI GENİŞLETMELİYİZ

“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diğer devletler ile deniz yetki alanı paylaşımı anlaşması imzalaması durumunda, anlaşma imzalandıktan sonra KKTC ile bir ortak kullanım anlaşması imzalayarak kazanılan deniz alanlarının KKTC ile ortak kullanımda olduğunu ifade eder” diyen Yaycı, “Böylece Türkiye’nin kazancı KKTC’nin kazancı olur. Bu durumda iki sonuç ortaya çıkar. Birincisi Türkiye kazanınca KKTC de kazanır. İkincisi şu anda sözde GKRY’ye ait olan alanlar, KKTC ile ortak kullanıma dair imzalanan anlaşma sonrasında, KKTC tarafından bu şekilde kazanılmış olur, ve GKRY’nin oyunu bozulur” dedi.

“TÜRKİYE’SİZ BİR DOĞU AKDENİZ İSTENİYOR”

Doç. Dr. Cihat Yaycı sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye tarih boyunca her zaman adil bir yaklaşım sergilemiştir. Türkiye hak ve menfaatlerini korurken, aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin de haklarını ve menfaatlerini korumaktadır. Kıbrıs Türkleri arasına zaman zaman nifak ve fesat sokmak isteyenler olabilir. Bunlara itibar edilmemeli ve tam bağımsız Kıbrıs Türk devleti olunması için çalışılmalıdır. Bu devletin refahı denizlerine sahip çıkmasından geçer. Bunu da ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına sahip çıkma mücadelesinde başarıya ulaşması sağlar. Kilit slogan şudur; Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sırt sırta, omuz omuza Türk’süz bir Kıbrıs, Türkiye’siz bir Doğu Akdeniz oyununu bozacaktır. Türk’süz bir Kıbrıs, Türkiye’siz bir Doğu Akdeniz oyunuyla karşı karşıyayız.”

“KUZEY KIBRIS’IN DA MAVİ VATAN’I OLUR”

Yaycı, değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:“Benzer uygulama Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diğer devletler ile yapacağı anlaşmalarda da yapılır. Çünkü Türkiye, Suriye, Lübnan ve Mısır antlaşmasının hemen akabinde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs kendi aralarında bir anlaşma imzalayarak Türkiye’nin deniz yetki alanlarını Kuzey Kıbrıs ile ortak kullanım alanı olarak ilan eder. Bu ‘Deniz Yetki Alanları’nı Ortak Kullanma Antlaşması’ ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Mavi Vatan’ı Kuzey Kıbrıs’ın da Mavi Vatan’ı olur. Böylece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının güneyindeki deniz alanlarına da sahip olur.”

Kaynak: Milli Gazete