İzmir’deki programları kapsamında bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelerek sorularını cevaplayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçim anketi sonuçları ve Millet İttifakı’nın yapılanmasına dair dikkat çeken ifadeler kullandı. Basınla kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Davutoğlu, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda mutabakatın önemli olduğunu vurguladı. Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Beş lider de isterse Cumhurbaşkanı adayı olurum” açıklamasına da cevap verdi. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçim anketi sonuçlarının doğru netice vermesi için birkaç ön şartın olmasına gerektiğine dikkat çekerek, “Korku iklimi olmayacak. Yani insanlar kanaat beyan ederken endişe etmeyecek.” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi’nin Millet İttifakı’nda yer alıp almayacağına dair soruya ise, “Mutabakat açıklamasında da ortaya konduğu gibi bu bir işbirliği, birliktelik. Ancak ittifak bir seçim ile ete kemiğe bürünür. Bu bir seçim ittifakı değil. Benim şahsi kanaatim mümkün olan en kısa sürede ilkeleri açık bir şekilde ortaya konmuş, gelecek planlaması itibarıyla da ana bir perspektifin verildiği bir ittifak yapılanmasının, ittifakın yeniden yapılanmasının doğru olacağı.” şeklinde cevap verdi.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

HALKIMIZ YORULDU

İzmir’de birçok temasta bulundum. Esnafımızı bezgin halkımızı alışverişten uzak gördük. Orta sınıfın yok olduğu bir ülke olduk. Ülkemizde özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hayata geçtikten sonra öyle bir ekonomik tablo ortaya çıktı ki orta sınıf yok oldu. Kutuplaşmaları aşmak üzere yoğun bir çaba içerisindeyiz. STK’larla bir araya geldik. Tüm o masaların ortak kanaati: iktidarın artık gitmesi gerektiği. Ekonomi biliminden uzak, kurumsal akıldan kopmuş bir iktidar Türkiye’nin felaketin eşiğine getiriyor. Gençlerimiz gelecek kaygısı yaşıyor. Kutuplaşmaları aşmak üzere 6 lider bir masada bir araya geldik. Bunu toplumumuz tarafından büyük bir kabul gördüğünü görmekten mutlu olduk. Halkımız yoruldu. Bu yorgunluğun aşılmasının yolu da karşılıklı olarak siyasi nezaket geliştirmek. Herkesin kendi parti tabanı var ama tüm bunlardan önemlisi milletin ortak geleceğini demokrasiyi yeniden inşa ederek, özgürlükleri yeniden hakim kılarak yeni Türkiye’yi inşa etmek.

SEÇİM ANKETİ CEVABI: ÇOK FARKLI TABLOLAR VAR

Anketlerin doğru netice vermesinin birkaç ön şartı vardır. Birincisi korku iklimi olmayacak. Yani insanlar kanaat beyan ederken endişe etmeyecek.

Şu anda iktidarda bulunan bazı dostlarımız taziye mesajını bile diğer dostlarımız aracılığıyla mesaj gönderiyor. Taziye mesajında bile korku ortamı söz konusu.

MİLLET İTTİFAKI YENİDEN YAPILANMALI

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda elde edilen mutabakat çok önemli. Çünkü mesele kişi meselesi değil, sistem meselesi. Sistem sağlam bir zemine oturmadıkça, iyi kurgulanmamışsa siyasi şartların kişileri nasıl etkileyebileceğini kötü örnekleriyle gördük. O yüzden önce sistem, sonra sistem, sonra sistem. Bu bakımdan elde edilen mutabakat çok önemli.

Mutabakat açıklamasında da ortaya konduğu gibi bu bir işbirliği, birliktelik. Ancak ittifak bir seçim ile ete kemiğe bürünür. Bu bir seçim ittifakı değil. Benim şahsi kanaatim mümkün olan en kısa sürede ilkeleri açık bir şekilde ortaya konmuş, gelecek planlaması itibarıyla da ana bir perspektifin verildiği bir ittifak yapılanmasının, ittifakın yeniden yapılanmasının doğru olacağı.

bu konular istişareye açık konular. Bütün liderler bu konuda kanaatlerini dile getirecek ve partilerimizin Türkiye’nin ortak vizyonu çerçevesinde daha geniş tabanlı bir işbirliği yapmasının imkanlarını araştıracağız. Önemli olan iyi niyet, önemli olan şahsi hesaplarımızın ülke vizyonunun önüne geçmemesi. Bizleri o masada memnun neden liderler arasında bu konuda karşılıklı güvene dayalı bir psikolojinin oluşmuş olması…

ÖNCELİKLİ KONUMUZ İSİM TESPİTİ DEĞİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Beş lider de isterse Cumhurbaşkanı adayı olurum” yönündeki açıklaması hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu hiç konuşmadık. Liderler arasında bu konunun, günü geldiğinde konuşulması gereken bir husus olduğu konusunda kanaat birliği var. Tabii ki gazeteciler soru sorduğunda görüşler beyan ediliyor. Nihayetinde Cumhurbaşkanı adayı konusu da o masada istişare edilecek. Ve kişilerden daha çok Cumhurbaşkanlığı makamının getirdiği niteliklerin öne çıkması, o niteliklerin gerektirdiği şartlar oluşturulduktan sonra kişiler konuşulabilir. Şu anda öncelikli konumuz isim tespiti değil.”