İktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik hamlesine tepki gösteren barolar, cuma günü başlattıkları yürüyüşün ardından bugün Ankara’ya ulaştı. Ankara'nın girişinde barikat kuran polis, baroların yürümesine izin vermiyor.

BİRGÜN/ ANKARA

AKP ve MHP’nin barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısının bu hafta meclis gündemine getirilmesi beklenirken geçtiğimiz cuma günü bulundukları kentlerden Ankara’ya yürüyüş başlatan barolar bugün Ankara’ya ulaştı.

Baroların “Savunma yürüyor” sloganıyla başlattığı yürüyüş, Ankara'nın girişinde polis barikatıyla durdurulurken yurttaşlar da polis barikatının önünde oturma eylemine başladı. Baro başkanlarının polislerle görüşmesi devam ederken baro başkanları yarım saatlik temsili yürüyüş yapıp ardından da Anıtkabir’e gitmek istediklerini söyledi.

ARBEDE ÇIKTI

Baro başkanları, Türkiye’nin Başkentine girme hakları olduğunu söylerken, polis ‘Valilik izni yok’ yanıtını verdi. Polis barikatını aşmak isteyen baro başkanları ile polis arasında da arbede yaşandı.

TARİHE GEÇECEK KARA BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, polis barikatı önünde yaptığı açıklamada, ”Ankara’ya gelen baro başkanları ile Anıtkabir'i ziyaret etmek istiyoruz ama 2020 yılında buna izin verilmiyor. Bunun hiçbir gerekçesi yok. Sadece Ankara Valiliği müsaade etmiyor deniliyor. Hiçbir şeye izin verilmiyor. Şuan bize tamamen kapılar kapatıldı. Baro başkanları ile birazdan görüşmemizi yapacağız. Ankara Valiliği’ne yazılı olarak bilgi verdik ve bize yazılı olarak ‘ret cevabı gelmedi.’ Altını çizerek söylüyorum yazılı bir ret cevabı gelemez, çünkü Anayasa’ya aykırı olur. Yürüyerek şuradan şehre girmemiz bile engelleniyor ve bu artık bir hukuk devletinden bahsedemeyeceğimizin de her halde en açık örneğidir. Tarihe geçecek çok kara bir günü yaşıyoruz” diye konuştu.

AVUKATLAR DARP EDİLİRKEN, FEYZİOĞLU ANITKABİRDE!

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 60'a yakın baro başkanının ve çok sayıda avukatın Ankara'ya girmesi polis tarafından engellenirken, Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Polisin yürümelerine engel olmasını protesto eden avukatlar, oturma eylemine başladı.

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun burada yaptığı konuşmada, “Cuma günü kendi illerimizden avukatlık yasası üzerinden yapılan ve 80 milyonun hukukuna etki edecek değişiklikleri daha görünür kılmak için yola çıktık. Bu sabah ulaştığımız Ankara’nın girişinde bizi tam da yola çıkış sebebimizi yaşatan, Anayasal hakkımızı engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu durumun yaptıkları yürüyüşün ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini belirten Uzun, temsil ettikleri insanlarla birlikte bu tür hukuksuzluklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi. Uzun, "Bu yolun açılması Türkiye'nin hukuk devleti olduğunun göstergesi olacaktır. Budur mücadelemiz, bu mücadeleye devam edeceğiz" dedi.BİRGÜN