İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, medyanın Ankara temsilcileri ile buluşmasında, sık sık kamuoyunun gündeminde tartışmalara yol açan Suriyelilerle ilgili olarak, Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını açıklamıştı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı 'seyreltme' projesinin detaylarını aktardı. Proje çerçevesinde 3 büyükşehir dahil, 16 il Suriyelilere kapatıldı.

Projenin Ankara Altındağ’da ağustos ayında çıkan olaylar ve iki Suriyeli tarafından Emirhan Yalçın’ın öldürülmesinin ardından gündeme geldiğini belirten Fırat, projenin detaylarını şöyle aktardı:

- Suriyelilerin bir mahallede, ilçede adeta gettolaşmalarına müsaade edilmiyor.

- Yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşmasına izin verilmiyor.

- Yüzde 25’i aşan yerlerde iki adım atılıyor:

1- Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova), 52 ilde toplam 800 mahalle, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.

2- Kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştiriliyor.