Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığı’ndaki personelin statülerine göre dağılımı, taşeron firmada çalışanların sayısı ve engelli personel sayısını içeren verilerin açıklanması için ilgili Ticaret Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Bakanlığınızda kadrolu, sözleşmeli, vekaleten, geçici tanımları ile çalıştırılan personel sayısı dağılımlı olarak kaç kişidir?

Bakanlığa bağlı kurum kuruluş ve bakanlığa bağlı KİT çalışanı kaç kişi, 696 sayılı KHK ile yüzde 70 hizmet alım sözleşmesine takılarak (alt yüklenici) taşeron firma çalışanı olarak kalmıştır?

Bakanlığınız ve varsa bağlı KİT işlerinde kaç alt yüklenici (taşeron ) firma faaliyet göstermektedir? Kaç çalışan alt yüklenicide İşçi olarak çalışmaktadır?

Üniversite mezunu olup işçi olarak çalışırken statü değişikliği ile memur olabilecek çalışan sayısı kaçtır? Statü değişiklik taleplerinin karşılanması düşünülmekte midir?

2020 yılında Bakanlığın birimleri ile bağlı kuruluşlarda kaç iş kazası meydana gelmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi vefat etmiştir? Taşeron firmada çalışıp iş kazası geçiren ve vefat eden sayısı kaçtır?

2021 yılında personel alımı yapılacak mıdır? Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve KİT engelli kotasına göre boş kadro var mıdır? Alım engelliler için düşünülmekte midir?”

17 BİN 653 KADROLU PERSONEL GÖREV YAPIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren  görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlıklarında 17 bin 653 kadrolu, 1649 sözleşmeli personelin görev yaptığını, merkez teşkilatında yönetici pozisyonunda 24 personelin ise görevlerini vekâleten yürüttüğünü açıkladı.

GEÇEN YIL VERİLEN KONTENJAN BU YIL DOLDURULACAK 

2021 yılında Bakanlıklarına verilecek açıktan atama izni çerçevesinde açıktan atamaya müsait boş kadro ve pozisyonlara merkez ve taşra birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda personel alımı yapılacağını belirten Bakan Pekcan, “Bu kapsamda 2020 yılında verilen kontenjanlar doğrultusunda 120 Ticaret Uzman Yardımcısı ve 50 Ticaret Denetmen Yardımcısı alımına ilişkin süreç devam etmektedir” dedi. 

75 ENGELLİ PERSONEL ALINACAK 

Engelli personel alımıyla ilgili soruya yanıt veren Bakan Pekcan, “657 sayılı Kanunun 53’üncü maddesine göre kamu kurumlarınca istihdam edilme zorunluluğu bulunan yüzde 3 oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğunun yerine getirilebilmesi kapsamında 75 personel alımı için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ‘kamu e-uygulama’ sistemine veri girişi yapılmıştır” diye konuştu. 

ÖZEL YARIŞMA SINAVIYLA PERSONEL ALIMI 

Ticaret Bakanı ayrıca, “Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca Cumhurbaşkanlığı Kararları doğrultusunda 30 adet Ticaret Müfettiş Yardımcısı kadrosuna açıktan atama yapılması için özel yarışma sınavı açılmasına izin verilmiş olup söz konusu kadrolara 2021 yılı içerisinde atama yapılması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

2020 yılında Bakanlıklarının merkez teşkilatında bir personelin kurum servis aracının kaza yapması sonucu, teknisyen olarak görev yapan bir personelin de metal pencere kapı onarımı sırasında cam kesiği sonucunda yaralandığını sözlerine ekledi. 

Odatv'de yeralan habere göre, Ticaret Bakanı, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ilgili Bakanlıktaki taşeron personel sayıyla ilgili sorusunu ise yanıtsız bıraktı.