MHP lideri Devlet Bahçeli, “Mora ayaklanmasının rövanş sayfası henüz görülmemiş, bu hesap henüz kapanmamıştır” mesajını yayımlarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a tebrik mesajı gönderdiği ortaya çıktı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, üç gün önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yunan bağımsızlık savaşının başlangıcı olarak görülen Mora ayaklanmasına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:  

“Türk milletinin geçmişine damga vuran kanlı ve kahredici facialardan birisidir. Ve bu ayaklanmada gerçek manada bir soykırım yaşanmıştır. 40 bine yakın Müslüman Türk katledilmiştir. Ne ibretliktir ki, beşeriyet bu toplu katliama karşı hala suskundur. Müslüman Türk'ün kanından beslenen canilerin torunlarına tavsiyem, sabrımızı taşırmamaları, tahrik ve tacizlerinden derhal vazgeçmeleridir. Çünkü Mora ayaklanmasının rövanş sayfası henüz görülmemiş, bu hesap henüz kapanmamıştır.”

ERDOĞAN’DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, 25 Mart Yunan milli bayramı dolayısıyla Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’ya mesaj yolladı.

Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin haberine göre; Erdoğan mesajında “Ekselanslarınızın ve Yunan halkının refah ve mutluluğu için en iyi dileklerimi dile getiriyorum. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin, diyalog ve işbirliği ile her alanda gelişmesini diliyorum” dedi.

Yunanların 25 Mart 1821’de Osmanlıya karşı isyan başlatmasının 200’üncü yılı dolayısıyla geçen hafta ülke çapında yabancı konukların katıldığı kutlama törenleri yapılmıştı.

MORA AYAKLANMASI

Yunanların Osmanlı egemenliğine karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşıdır. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir. Bağımsızlık süreci, Mora Yarımadasının güneyindeki Mani burnunda yaşayan Yunanların 17 Mart 1821'de Osmanlılara karşı ayaklanarak 23 Eylül'de Tripoliçe'yi ele geçirmeleriyle başladı.