Uluslararası Şeffaflık Derneği, 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıkladı. Uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtan Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye 2021 yılında bir önceki yıla göre 10 sıra daha geriledi.

Türkiye 180 ülke arasında 38 puanla 96. sırada yer aldı. Endeks sonuçlarına göre Türkiye 2013 yılından itibaren 12 puan kaybederek 43 sıra birden düştü. Son 10 yılda çok puan kaybeden ülkeler; Avustralya, Bosna Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye , Türkiye,  ABD ve Venezuela oldu.

TÜRKİYE, AVRUPA’DA SONUNCU

Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile kıyaslandığında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan'ın ardından sonuncu sıraya yerleşti. 38 OECD ülkesi içerisinde 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sırada yer aldı.

Şeffaflık Derneği’nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamalarının da sürdüğü ifade edildi.