Cumhurbaşkanlığı sistemi ile beraber zorlaşan ekononmik koşullara paralel anket sonuçlarında en dikkat çeken Parlamenter sisteme duyulan özlem ve ekonomik sorunların listede ilk sıraya yükselmiş olması. 

Açılanan bir erken seçim tarihi yok; hatta iktidarın 2023’te yinelemek zorunda olduğu Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine kadar ortamı toparlamak için elinden geleni yapacağı da düşünülüyor.  Ancak, bir yandan merkez sağ içinden yeni partiler ortaya çıkarken, bir yandan da bastıran ekonomik zorluklar iktidara alternatif arayışlarının yoğunlaşmasına neden oluyor.  Hal böyle olunda da, seçimlere yönelik anketler gündemden düşmüyor.  Cumhurbaşkanlığı sistemi ile beraber zorlaşan ekononmik koşullara paralel anket sonuçlarında en dikkat çeken Parlamenter sisteme duyulan özlem ve ekonomik sorunların listede ilk sıraya yükselmiş olması.

AREA Araştırma Şirketi’nin yayınladığı ‘Türkiye Siyasi Gündem Araştırması’ sonuçları yakın gelecekte siyasetin yeniden şekilleneceğini işaret ediyor.

İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Samsun, Malatya ve Antep’te 20-27 Ocak tarihleri arasında yapılan ankette ‘Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna verilen yanıtlara göre katılımcıların yüzde 30.3 AKP’ye, yüzde 20.8 CHP’ye, yüzde 10.8 HDP’ye, yüzde 9.4 MHP’ye, yüzde 9.3 İYİ Parti’ye oy vereceğini belirtti. Ankette kararsızların oranı yüzde 16.2 olarak belirlendi.

Kararsızların yüzde 16.2’lik oyları dağıtıldıktan sonra, AKP’nin oyu yüzde 36.2, CHP’nin oyu yüzde 24.8, HDP’nin oyu yüzde 12.9, MHP’nin oyu yüzde 11.3, İYİ Parti’nin oyu yüzde 11.1 olarak belirlendi.

PARLEMENTER SİSTEME DESTEK YÜZDE 61.9

Anketteki ‘Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu’ sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 57.3’ü ‘Parlamenter Sistem’i tercih ederken yüzde 35.2’si ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ dedi.

Yüzde 7.5 olarak belirlenen kararsızlar ve sandığa gitmem diyenlerin oranı dağıtıldığında, ‘Parlamenter Sistem’ diyenlerin otanı yüzde 61.9’a yükselirken ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ diyenlerin oranı yüzde 38,1’e çıktı.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ BAŞARISIZ BULUNDU

Anket sonucunda ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ yüzde 56.7 ile başarısız bulundu. Başarılı bulanların oranı yüzde 35,7 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 7,7 olarak kaydedildi.

‘BUGÜN SEÇİM OLSA ERDOĞANA OY VERMEM’ DİYENLERİN ORANI YÜZDE 52.4

‘Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa Recep Tayyip Erdoğan’a oy verme davranışınız nasıl olur?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 35.3’ü Erdoğan’a oy vereceğini belirtirken, oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 52.4 olarak kaydedildi. Bu soruda da yüzde 12.3 gibi bir oranın kararsız olduğu belirlendi.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ VE İŞSİZLİK

Ankete katılanların yüzde 54.6’sı ‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna ‘Ekonomi’ ve ‘İşsizlik’ yanıtı verirken, Kanal İstanbul projesine karşı olanların oranı yüzde 54.1 olarak belirlendi. Projenin yapılmasına taraftar olanların oranı ise yüzde 36.1’de kaldı. Yüzde 9.8’lik bir kesim ise bu konuda fikir belirtmedi. Ankete katılanların yüzde 52.8’i muhalefet partili belediye çalışmalarının hükümet tarafından engellendiğini belirtti.

ArtıGerçek