AREA Araştırma, “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Mart 2020” araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmanın amacı; siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve seçmenin politik tercihlerini tespit etme yönündeydi. Toplam 12 Büyükşehirde (İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır) gerçekleştirilen araştırmanın, yüzde 95 güven aralığına sahip olduğu belirtildi.

 

Araştırmada Türkiye’nin yönetim sisteminin ne olması gerektiği yönünde sorulan soruya, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ olması gerektiğini belirtenlerin oranı %43.3, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olmasını belirtenlerin oranı %37.5 iken, kararsız/sandığa gitmem diyenlerin oranı ise %19.1 oldu.

Kararsız/sandığa gitmem diyenler dağıtıldığında; Türkiye’nin yönetim sisteminin ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ olması gerektiğini belirtenlerin oranı %53.6, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olmasını belirtenlerin oranı ise %46.4’te kaldı.

Türkiye’nin en önemli sorununun ne olduğu yönünde sorulan soruya verilen cevaplarda “Corona Virüsü” %49.0 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkıyor. “Ekonomi” (%21.6) ikinci sırada ve “işsizlik” (%10.3) üçüncü sırada görülmekte.

Araştırmada Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin başarılı olup olamayacağı yönünde sorulan soruda başarılı olacağını düşünenlerin oranı %15.0, başarısız olacağını düşünenlerin oranı %44.5 oldu. Henüz bir kanaatinin oluşmadığını belirtenlerin oranı ise %40.5 şeklinde gerçekleşti.

Buna göre, Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’ne oy vereceğini belirtenlerin oranı %4.4, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı %60.7’dir. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise %34.9’dur. Bu durumda DEVA Partisi’nin oy potansiyeli %39.3 olarak hesaplandı.

DEVA Partisi’nin ittifaklar konusunda “Millet İttifakı”na katılması gerektiğini belirtenlerin oranı %16.1, AK Parti ve MHP ile Cumhur İttifakı’na katılması gerektiğini belirtenlerin oranı %10.0, İYİ Parti ve Gelecek Partisi ile yeni bir ittifak kurmalıdır diyenlerin oranı %4.0 iken tek başına siyaset yapmasını belirtenlerin oranı %24.7’dir. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise %45.0’dır.

İdlib’de yaşanan hain saldırının ardından Türkiye’nin verdiği askeri ve diplomatik karşılıkların yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %38.7, yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı %45.5’tir. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise %15.8’dir.

Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesi gerektiğini belirtenlerin oranı %51.4, bölgeden çekilmesi gerektiğini belirtenlerin oranı %35.3’tür. Fikir belirtmeyenlerin / ilgilenmeyenlerin oranı ise %13.3’tür.

Rusya ile yapılan görüşme ve ateşkes antlaşması ile ilgili diplomatik başarı olarak görenlerin oranı %23.4, diplomatik başarı olmadığını ve taviz verildiğini belirtenlerin oranı %49,3’tür. Fikir belirtmeyenlerin/ilgilenmeyenlerin oranı ise %27.2’dir.

Türkiye’nin NATO üyeliği hakkındaki üye olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini belirtenlerin oranı %51.8’dir. Üyelikten ayrılması gerektiğini belirtenlerin oranı %22.3 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %25.9’dur.

Corona Virüsü ile ilgili kişisel tedbir aldığını belirtenlerin oranı %76.9, kısmen tedbir aldığını belirtenlerin oranı %15.1 iken tedbir almadığını belirtenlerin oranı %5,2’dir. Nasıl tedbir alacağını bilmeyenlerin oranı ise %2.8’dir.

“Corona Virüsü” ile ilgili, hükümetin gerekli tedbirleri aldığını düşünenlerin oranı %67.1, gerekli tedbirleri aldığını düşünmeyenlerin oranı %28.6’dır. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise %4.3’tür.