Geliştirilen yeni sistemle, trafikteki cep telefonu kullanımını kameralarla tespit edilecek.

Geliştirilen yeni sistemle, trafikteki cep telefonu kullanımını kameralarla tespit edilecek. Yapay zeka teknolojisine sahip olan kameraların kullanılacağı sistem ile 135 milyon aracın denetlenmesi planlanıyor.

Trafik kurallarının ihlal edilmesi, tüm dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi. Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucunda da her yıl, dünya genelinde pek çok insan hayatını kaybediyor. Hal böyle olunca da hükümetler, trafikte daha caydırıcı önlemler almak durumunda kalıyorlar.

Trafik kurallarıyla ilgili dünyada bir ilki gerçekleştiren ülke ise Avustralya oldu. Avustralya, dünyanın ilk cep telefonu algılayan kamera sistemini devreye soktu.

88 milyon dolara mal olan bu sistem, ilk olarak M4 otoyolunda Clunies Ross St'ye, diğeri de Moore Park'taki Anzak Geçit Töreninde, Sydney'in iki yerinde kuruldu.

 

Avustralya, bu yeni sistemle birlikte araç kullanımı sırasında cep telefonuyla uğraşma dönemini kapatmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karayolu Güvenliği Merkezi Genel Müdürü Bernard Carlon, sürücüleri uyararak cep telefonu algılayan kamera sisteminin hız algılama sistemlerinden farklı bir şekilde çalışacağını, bulunduğu bölgelerde herhangi bir uyarının olmayacağını açıkladı. Yani sürücüler, cep telefonuyla kameralara her an yakalanma korkusuyla hareket etmek zorunda kalacaklar.

Sistemin 2023 yılına kadar 135 milyon aracı denetlemesi hedefleniyor.

 

Sistemin geliştiriciliğini yapan şirket yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda bu sistemin hem hareketli hem de hareketsiz versiyonlarının olacağını açıkladı. Yetkililerin açıklamalarına göre bu sistem, gece veya gündüz fark etmeden bütün hava koşullarında çalışabiliyor.

Sistemde kullanılan yüksek çözünürlüklü kameralar, araçların ön kısımlarına odaklanıyor ve bu sayede telefon kullanımının olup olmadığını tespit ediyor. Trafikte cep telefonu kullanıldığının tespitinde ise kameradan alınan görüntüler otomatik olarak merkeze aktarılıyor ve trafik cezası kesiliyor. Sistem cep telefonu algılama işlemi için yapay zeka teknolojilerinden faydalanıyor.

Sistemin hayata geçmesi ile birlikte trafikteki şoförler, her an trafik cezası yeme korkusu yaşamaya başladı. Üstelik Avustralya'da araç kullanırken cep telefonuyla oynamanın cezası, 344 Avustralya doları (yaklaşık 1.350 TL). Bakalım bu sistem, Avustralyalı şoförler için gerçekten caydırıcı olacak mı?