HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 743 bebek ile 560 çocuğun annesi ile beraber sağlıksız koşullarda hapishanelerde kalmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. Meclis Başkanlığına Gül’ün cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Güzel, şunları konu ile ilgili şunları ifade etti;

“Bilindiği üzere ülkemizde giderek artan bir şekilde gözaltı ve tutuklama uygulaması mevcuttur. Bu gözaltı ve tutuklama süreçlerinde adalet organları tarafından en çok görünmez kılınan meselelerden biri de bebeklerin ve çocukların anneleri ile beraber cezaevinde kalmak zorunda olmalarıdır. Hapishane koşullarının çocuklar için elverişsiz olduğu bilinmektedir.

Hem psikolojik hem fiziksel olarak kapalı bir alanda ve yaşıtlarından uzak bir şekilde hapishanede büyümek zorunda bırakılan bu çocukların sağlıklı bir birey olarak yetiştirilmesi bu şartlar altında mümkün olmamaktadır. 28.02.2019 tarihi itibari ile 743 bebek ve 560 çocuk annesi ile beraber sağlıksız koşullarda hapishanelerde kalmaktadır.

Bu çocukların bazılarının hasta olduğu ve dışarıda tedavi görmesi gerektiği bilinmektedir. Pedagojik olarak çocukların belli bir süreye kadar anneye ihtiyaç duyduğu ve annelerinin yanında kalmak zorunda oldukları bilinmektedir. Henüz anne sütü takviyesi alan çocukların ise 24 saat annelerinin yanında olması gerekmektedir.

Küçük çocuklara ve bebeklere sahip olan annelerin hapishanede kalması sorunu giderek artmaktadır. Hüküm yemiş ya da dava süreci devam eden kadınların mağduriyetleri göz önüne alınarak tutuksuz yargılanmaları konusunda bizlere ulaşan talepler gün geçtikçe artmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Hapishanelerde anneleri ile beraber kalan bebek ve çocuklardan bakanlığınız haberdar mıdır?

2- Hapishane koşullarının çocuklar için uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Hem fiziksel hem psikolojik olarak anneleri mahpus olan çocukların anneleri ile beraber bir cezaya çarptırıldığının farkında mısınız?

3- Hapishanede kalan bu çocuklar için hapishane yönetiminde ve bakanlığınız denetiminde gerçekleştirilen psiko-sosyal destekleriniz mevcut mudur? Mevcut ise bu desteklerinizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

4- Anneleriyle beraber kalan bu çocukların sağlıksız ortamlarda büyümesi çocuk haklarının bir ihlali değil midir? Bu çocukların sağlıklı bir birey olarak yetiştirilmesi aynı zamanda toplumsal bir görev ve devletin sorumluluğu altında olan bir olgu iken mahpus kadınların tutuksuz yargılanmamasının gerekçesi nedir?

5- Çocuk ve bebek sahibi kadınların tutuksuz yargılanması için herhangi bir girişiminiz var mıdır? Eğer böyle bir girişiminiz mevcut değil ise birçok mağduriyetin yaşandığı bu olayla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.