Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş için ilk toplantısını Ahlatlıbel'de yapan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanlarının ikinci buluşmasında milli iradenin sandığa tam olarak yansıması ve seçim güvenliğini sağlamak amacıyla da bir çalışma grubu oluşturulması kararlaştırmıştı.

KOMİSYONA KATILACAK İSİMLER BELLİ OLDU

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde üçüncü görüşmeyi 24 Nisan’da Ankara’da iftar yemeğinde yapacak olan 6 muhalefet partisinin kararlaştırdığı komisyonun üyeleri belli oldu. Saadet Partisi adına Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya komisyonda yer alacak.

Sürecin yol haritasını belirleyecek komisyonda yer alacak diğer isimler şu şekilde:

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek,
  • İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat,
  • Demokrat Parti Genel Sekreter Serhan Yücel,
  • DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu
  • Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı
KOMİSYONUN ÇALIŞMASI

Çalışma kapsamında öncelikle her parti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecine ilişkin kendi yol haritasını belirleyecek.

Daha sonra 6 parti yetkilisinden oluşan komisyon bir araya gelerek geçiş sürecinin hangi dönemi içereceğini görüşecek, parlamenter sisteme geçiş sürecinde yapılması gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri masaya yatıracak.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile kabineyle çalışma şeklini de ele alacak komisyon, Meclis İçtüzüğü, Siyasi Partiler ve Siyasi Etik kanunlarını çalışacak.

KAYNAK: AA