Ahmet Davutoğlu'nun ekibi parti için geri sayım başlatırken Ali Babacan partisinin çıkış tarihi için erteleme kararı aldığı öne sürüldü.

Ankara kulisleri Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı yeni partilere odaklanmış durumda. Kurulacak yeni partilerin kadrolarında kimlerin yer alacağı belli olmaya başladıktan bu yana siyaset koridorlarında, "AKP'den mi MHP'den mi daha çok koparır?" hesabı yapılıyor.

Kurucularıyla Bolu'da kampa giren ve partinin çerçevesini netleştiren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, en geç iki hafta içinde partisinin kuruluş dilekçesini verip tabelasını asmış olması bekleniyor.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın yazdığına göre, Ali Babacan kesimi ise çok daha kapalı ve bir o denli de gizli müzakerelerini sürdüren yapıda. Birlikte hareket ettiklerini belirten bazı isimlerin aktardıklarına göre daha önce aralık sonunda kurmayı planladıkları partiyi biraz daha ileri tarihe, ocak ayının ikinci yarısına bırakma gibi düşüncenin ortaya çıktığı öne sürülüyor.

Muharrem Sarıkaya'nın aktardığına göre Babacan ekibi nedenini de şöyle açıklamış:

"Davutoğlu resmi kuruluşun son aşamasında; ilk kurulan olunca kamuoyu gündemi de onun etrafında oluşur. Bu tartışmanın gölgesinde bizim de kuruluşumuzu ilan etmemizin doğru olup olmayacağını, bir zaaf yaratıp yaratmayacağını tartışıyoruz..."

Bundan dolayı kuruluşu Aralık’ın 20’si yerine, 2-3 hafta daha geciktirip ocak ayında açıklamanın kamuoyu dikkatini toplamak açısından yararlı olacağı kanaatinde oldukları belirtilen Babacan ekibi, parti programının "yeni sosyolojiye" öncelik verdiğini belirtiyor.

Muharrem Sarıkaya, "TBMM kulisindeki sohbetlerden de görüyorum ki, geçmişte ANAP ve DYP kadroları içinde yer almış isimlerden bazıları da Babacan ile birlikte hareket etmeye başlamış" diyerek şöyle devam etti:

"Dikkat çeken ise ANAP ve DYP’nin yönetim erkleri içinde de yer alan kadroların 2007 sonrasında partileri dağılınca son 12 yıldır bulundukları zemin. Çünkü ağırlıklı bölümü CHP’yi desteklemiş, hatta son yerel seçimde önemli roller üstlenmiş, referandum ve genel seçimde etkisi büyük olmuştu. Bazıları da İYİ Parti bazıları da MHP saflarında yer tutmuştu. Bu durumda Babacan’ın partisi Cumhur İttifakı'nın iki partisi AK Parti ve MHP’den mi, yoksa Millet İttifakı'nın bileşenlerinden mi daha fazla alacak? Eğer ki yeni sosyolojiye dönük kadrolara açılım yapacaksa bu kesim daha çok CHP ile özdeşti ve son dört seçimdir oy tercihlerini bu yönde kullanıyordu. Bu da gösteriyor ki iki yeni parti sadece Cumhur İttifakı'nın bileşenlerini değil, Millet İttifakı'nı da etkileyecek."