Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilen İş Bankası‘ndaki Atatürk hisselerinin hazineye devri için AKP Genel Merkezi’nde oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonun hazırladığı tasarıda, Atatürk’ün yüzde 28,09’luk hissesinin devrinden sonra elde edilecek gelirin yalnızca küçük bir bölümünün TTK ve TDK’ya aktarılmasının yer aldığı öğrenildi.

Yeniçağ gazetesinden Fatih Ergin’in haberine göre AKP ile CHP arasında gerilime neden olan İş Bankası’ndaki  Atatürk hisselerinin hazineye devri için çalışmalar sürerken, konu ile ilgili hazırlanan yasa tasarısında çok tartışılacak bir maddenin yer aldığı öğrenildi.

Hazırlanan tasarıda, yüzde 28,09’luk hissenin yüzde 5 oranındaki bölümünden TDK ve TTK’nın yararlandırılması, geriye kalan hisselerden gelecek paranın ise tamamen hazineye aktarılması yer alıyor.  Tasarıda, hisselerin gelirleri ile birlikte hazineye kalacak bölümü üzerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ‘kullanım yetkisi’ verilmesinin bulunduğu kaydedildi.

Diğer yandan komisyondaki bazı isimlerin, tasarının bu haliyle TBMM’ye getirilmesinin tepki çekeceğini ve yüzde 5’lik bölümün gelirinin hisselerin hazineye devrinin ardından yeniden yapılacak bir düzenleme ile gerçekleştirilebileceğini belirttiği öğrenildi.

Atatürk İş Bankası’ndaki hisselerini 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetinde CHP’ye bırakırken, her yıl nemadan elde edilecek gelirin ise TDK ve TTK arasında paylaştırılmasını istemişti.