AKP’nin 2023 yılında yapılması planlanan seçimlerde 'Erdoğan cumhurbaşkanı olamazsa' planı ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugün kaleme aldığı yazısında AKP'li bir yetkili ile olan görüşmesini aktardı. "Geçen hafta AKP’nin kritik bir ismiyle oturdum. Ona anketleri, partideki havayı, neler olup bittiğini sordum" diyerek o ismin neler anlattığını paylaşan Pehlivan’ın aktardığına göre  AK Parti’nin anketlerinde  Cumhur İttifakı yüzde 45’in biraz üstünde görünüyor.

Söz konusu isme göre parlamenter sisteme dönüşün ‘imkansız’ olduğunu aktaran Barış Pehlivan, devamında ise şu ifadeleri kullandı:

"Ne olursa olsun AKP seçimden birinci parti olarak çıkacak, Meclis’te kilit rol oynayacak. Dediğine göre, Erdoğan cumhurbaşkanı olamasa bile muhalefetin parçalı yapısı yine AKP’ye kazandıracak. Böyle bir durumda 2025’e varmadan tekrar seçim öngörülüyor. Evet, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilememe” ihtimalini düşünüyorlar, bunun üzerine planlar yapıyorlar."

Barış Pehlivan’ın bugünkü yazısının ‘AKP’nin ‘Erdoğan Seçilmezse’ Planı’ başlıklı bölümü şöyle:

“Kimi zamanında diyor kimi erken seçimi işaret ediyor. Belki de meseleyi anlatmak için bu kavramlar yetersiz kalıyor.
Geçen hafta AKP’nin kritik bir ismiyle oturdum. Ona anketleri, partideki havayı, neler olup bittiğini sordum.
Ağzından asla “erken seçim” lafını alamadım. Ancak “bıçak sırtı” sözünü bizzat duydum.
Anlattığına göre…
Partisinin anketlerinde Cumhur İttifakı yüzde 45’in biraz üstünde görünüyordu. Bu da seçimi, söylediği gibi “bıçak sırtı” haline getiriyordu. Tam da bu nedenle “yüzde 50 artı bir sistemi iyi olmadı” diyordu. “20 yıllık iktidarımızın en kritik seçimi olacak” ifadesini kullanması bu yüzdendi.
“Parlamenter sisteme geri dönüş” bahsini açtım. Ona göre bu imkânsızdı. İnancına göre, ne olursa olsun AKP seçimden birinci parti olarak çıkacak, Meclis’te kilit rol oynayacaktı. Bu rolü de  Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetseler dahi eski sisteme dönüşü engelleyebilecek güce kavuşması demekti.
İşin çarpıcı yönü buna dair de senaryolarını anlattı. Dediğine göre, Erdoğan cumhurbaşkanı olamasa bile muhalefetin parçalı yapısı yine AKP’ye kazandıracaktı. Böyle bir durumda 2025’e varmadan tekrar seçim öngörüyordu. Evet, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilememe” ihtimalini düşünüyorlar, bunun üzerine planlar yapıyorlardı.
AKP yönetimindeki önemli ismi dinlemeye devam ediyordum…

MHP'NİN KAN KAYBETMESİ İTTİFAKTA RAHATSIZLIK KAYNAĞI

MHP’nin çok kan kaybetmesi de Cumhur İttifakı’nda rahatsızlık kaynağıydı. “Yüzde 35’in altına düşmeyiz” diyordu ama MHP’nin erimesi, ittifak için düşündürücüydü.
Söylediklerinden AKP’nin önümüzdeki dönemi bir açılımla geçireceği sonucunu çıkardım. Hayır, Kürt açılımı değil… Sistem açılımı, yeni ittifaklar açılımı, ekonomik rahatlamaya yönelik vatandaş açılımları. Ardından “kazanabiliriz” durumu yaratılabilirse bir “baskın seçim” kokusu aldım. Bazı teşkilatların her an seçim olacakmış gibi hazırlık yapması da bunu gösteriyordu.
Kısacası, Erdoğan’ın seçim oyunu belki de yeni başlıyordu…”