Odvt yazarı Yusuf Yavuz ''Hülya Koçyiğit’in damadına kiralanan projede akıl almaz kamu zararı'' başlıklı yazısında Antalya Büyükşehir belediyesinin Hülya Koçyiğit'in damadına verilen projedeki zarar ve usülsüzlükleri gündeme taşıdı. İşte  o bilgi ve belgeler:

Bugün 50 lira olan beton dubaların tanesini iki yıl önce 1050 liraya satın alan AKP’li belediyenin kamuyu 15 milyon lira zarara uğratarak tamamladığı proje Hülya Koçyiğit’in damadının şirketine kiralanmıştı…

Antalya’da AKP’li büyükşehir belediyesi döneminde 254 milyon liraya tamamlanan ancak 8,5 milyon liraya ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit’in damadına kiralanan Konyaaltı Sahili Projesi’nde akıl almaz kamu zararının ayrıntıları ortaya çıktı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek, 2020 yılı birim fiyatı 53 lira olan bir tane beton dubanın yaklaşık 20 katı fiyata 1050 liraya, güncel fiyatı bin 475 lira olan bir adet oyun elemanının 23 katı fiyatla 34 bin 839 liraya alındığını söyleyen Başkan Böcek, “Bu paralar nerelere gitmiştir, tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir. Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır” dedi.


(Konyaaltı Sahil Projesi ile dünyaca ünlü sahil Koçyiğit'in damadına kiralanmıştı)

DÜNYACA ÜNLÜ SAHİL 28 YILLIĞINA KOÇYİĞİT’İN DAMADINA KİRALANDI

Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı sahili, iki yıl önce kentin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde hayata geçirilen proje ile ünlü sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit’in damadına kiralandı. Konyaaltı Sahil Projesi adı verilen uygulama ile Müze/Varyant bölgesi ile Boğaçayı arasındaki yaklaşık 6 kilometrelik sahil şeridinde inşa edilen 40 iş yeri, 53 büfe, çay bahçesi, kafeteryalar ve 12 tuvaletin işletmesi yıllık 8,5 milyon lira kira bedeli ile 28 yıllığına Alkoçlar Turizm ile Senantalya Turizm İş Ortaklığına verildi.


(Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, AKP döneminde sahil projesi için yüksek fiyatla alınan malzemeleri dövizlerle anlattı)

İHALEYE TEK FİRMA KATILDI, YILLIK 8,5 MİLYONA DAMADIN OLDU

“Bu ülkede kimse baskı altında değil, bilakis herkes fazla özgür” açıklamalarıyla tartışma yaratan Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alokçar’ın sahibi olduğu Alkoçlar şirketi ile, yerel Senantalya firmasının oluşturduğu ortaklık, Mart 2018’de kapalı teklif usulü gerçekleştirilen ihaleye tek firma olarak katılmış ve yıllık 8,5 milyon lira karşılığında Konyaaltı sahilini kiraladı. Yapımı ve ihalesi aşamasında tepkilere neden olan Konyaaltı Sahili Projesi’ni, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel “dünyanın en güzel sahil projesi” olarak tanımlıyordu.


(Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, basın toplantısında AKP döneminde sahil projesi için yüksek fiyatla alınan malzemeleri dövizlerle anlattı)

YENİ BAŞKAN BÖCEK ‘BELEDİYE ZARARA UĞRATILMIŞ’ DEDİ

Menderes Türel’in 31 Mart yerel seçimlerinde başkanlığını kaybetmesinin ardından yeni seçilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhitin Böcek, Konyaaltı Sahil Projesi’nin belediyeyi zarara uğrattığı iddialarını gündeme getirdi. Yaklaşık iki yıldır kentin gündeminden düşmeyen Konyaaltı Sahil Projesi’nde kamu çıkarlarının değil, kiralayan firmanın çıkarlarının gözeltildiği tartışılırken Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümeni geçtiğimiz ay altığı kararla, ilgili mevzuat, yasa ve yönetmeliklere uymadığı belirtilen kiralama ihalesi ve sözleşmeyi iptal etti.

BASIN TOPLANTISINDA MADDE MADDE KAMU ZARARINI ANLATTI

Bu iptalin ardından yüklenici firma Büyükşehir Belediye Encümeninin kararını yargıya taşıdı. Antalya 2. İdare Mahkemesi ise belediye encümeninin kiralama ihalesini iptal kararının yürütmesini durdurdu. Yargı süreci devam ederken önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Antalya Büyüşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, daha önce 2 kez 129 milyon liraya yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkılan ancak sonrasında belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlanan Konyaaltı Sahil Projesi’nde maliyeti yüksek tutulan harcamalara ilişkin bilgiler aktardı.

50 LİRALIK BETON DUBA 1050 LİRAYA SATIN ALINMIŞ

Konyaaltı Sahil Projesi’nin inşası sürecinde belediyenin nasıl zarara uğratıldığı belgelerle gösteren Başkan Muhittin Böcek, günümüz fiyatı 53 lira olan ancak 2 yıl önce tanesi 1050 liraya alınan beton dubayı, güncel piyasa fiyatı 1534 lira olan ancak tanesine 12 bin 272 lira ödenen oturma grubunu, güncel piyasa fiyatı 1475 lira olan ancak iki yıl önce tanesine 34 bin 839 lira ödenen çocuk oyun elemanı gibi örnekleri toplantı salonunda oluşturulan israf köşesinde sergiledi.

‘SAHİL PROJESİ İKİ YILDA 15 MİLYON LİRA ZARARA YOL AÇTI’

Yaptıkları incelemeler sonucu, Sayıştay 2018 denetim sonuç raporu, İçişleri Bakanlığı özel teftiş raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri, Büyükşehir Belediyesi iç denetim birimi ve ilgili daire başkanlıkları raporlarına dayanarak, Konyaaltı Sahili İşletme İhalesi’ni iptal ederek, 20 Ocak 2020’de ranta dur dediklerini dile getiren Böcek, “Konyaaltı Sahil Projesi’nden elde edilen kira geliri, bırakın yapılan 254 milyon liralık yatırımı karşılamayı, işletme giderinin bile altında kalarak, 2 yılda 15 milyon 19 bin lira zarara yol açmıştır” diye konuştu.

BUGÜN 9 BİN LİRA OLAN HEYKELE İKİ YIL ÖNCE 80 BİN LİRA ÖDENMİŞ

254 milyon liraya mal edilen Konyaaltı Sahil Projesi için yapılan harcamaları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şöyle konuştu: “2020 yılı fiyatı KDV dahil 53 lira olan bir beton duba, 2 yıl önce 1050 liraya alınmıştır. 1751 adet beton duba için toplam 1 milyon 838 bin lira ödenmiştir. 53 liradan hesapladığımızda 1751 adet beton dubanın günümüz fiyatı yaklaşık 93 bin liradır. 2018 yılında arı figürlü bitki heykelinin tanesine 80 bin 240 TL ödenmiştir. 4 tane alınmış ve toplam 320 bin 960 TL harcanmıştır. Arı figürlü bitki heykelinin 2020 yılı güncel piyasa birim fiyatı 9 bin 440 TL’dir. 2020 yılı güncel piyasa birimi 13 bin 393 TL olan bir adet sokak antrenman parkuruna 2 yıl önce 619 bin lira ödenmiştir. Güncel piyasa fiyatı 1475 lira olan bir adet çocuk oyun elemanına ise iki yıl önce 34 bin 839 lira ödenmiştir. Bunlardan 9 adeti için toplam 313 bin lira harcanmıştır. Güncel fiyatı 1534 lira olan bir oturma elemanına, 12 bin 272 lira ödenmiş, 23 adetine toplam 282 bin 256 lira harcanmıştır. 23 adetin bugünkü fiyatı toplam 35 bin 282 liradır.”

‘TÜYÜ BİTMEMİŞİ YETİMİN HAKKI KİMLERE VERİLDİ?’

Açıklamasında, “Bu paralar nereye gitmiştir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir?” diye soran Böcek, Antalya’da belediyeler tarafından yap işlet devret model ile yapılan birçok proje olduğuna dikkat çekerek “Atatürk Parkı, Beach Park, Konyaaltı Belediyesi Sahil düzenlemesi, Lara Beach Park yatırımı da yapmıştır. Konyaaltı Sahil Projesi’ne bir kuruş yatırımı olmayan Alkoçlar’a neden sadece işletme işi 28 yıl verilmiştir. Böyle bir mantık yok. Daha önce yap işlet devret modeli ile çıkılan ihalelerde aranmayan şartlar sadece işletme ihalesinde aranmıştır. Kamu yararı gözetilmemiş rekabet koşulları oluşturulmamıştırgibi örnekler yap işlet devret modeli 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu örneklerde ihaleyi alan firma” diye konuştu.


(9 bin liralık arı heykeline 80 bin lira ödenmiş)

"İHALENİN İPTALİNE KARŞI ÇIKANLARIN TELAŞLARINI ÇOK İYİ ANLIYORUM"

Antalya halkının geleceğinin ipotek altına alındığını savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Burada ihale iptaline karşı çıkanların telaşlarını çok iyi anlıyorum. Yandaş basına haber yaptıranları Antalyalı hemşerilerim affetmeyecektir. Yanlışları 31 Mart’ta sevgili Antalyalılar görmüş, yanlış yapanları sandığa gömmüştür” dedi.

‘BELEDİYENİN BİLGİ VE BELGELERİ HENÜZ MAHKEMEYE SUNULMADI’

İhale iptali ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının nihai bir karar olmadığının da altını çizen Başkan Böcek, “Daha aslında resmi olarak belediyemize yazı girmemiştir. Yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili duyumlarımız vardır. Ancak belediyemizden bilgi ve belgeleri henüz mahkemeye sunulmamıştır. Cevabımızın sonucunda alınacak karar da yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır” diye konuştu.

‘SAHİL SEZONA EN GÜZEL ŞEKİLDE GİRECEK’

Basın mensuplarının sorularına da yanıt veren Böcek, Konyaaltı Sahili’nin sezona en güzel şekilde gireceğini belirterek, “Vatandaşlarımız sahili, hijyenik, sağlıklı, mutlu bir şekilde özgürce kullanabilecek. Zaten peyzajından güvenliğine her şeyi biz yapıyorduk. Vatandaşlarımız rahat olsun. Konyaaltı’nda hizmetler en iyi şekilde olacak” dedi.

ESKİ BAŞKAN TÜREL: ‘ÇOK KONUŞMA, ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK’

Antalya Büyükşehir Belediyesinin önceki başkanı AKP’li Menderes Türel ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bay Böcek bugün yine konuşmuş. On parmağında on kara. Hem ‘devrisabık yapmayacağım’ diyor, hem de yalan ve iftiralarına devam ediyor. Yetki sende, davul da tokmak da senin elinde. Varsa bir yanlış ver savcılığa hesaplaşalım. Laf çok, icraat yok. Gerekeni yap, çok konuşma. Bizim dönemimizde yapılan pırlanta değerindeki hizmetlerimizi karalamaya çalışmaktan başka bir tane basın toplantısı yok. Keşke senden Antalya’nın şurasına şu hizmeti yapacağım diye duysak da dişimizi kırsak. Geçen dönemkle ilgili seninle yargıda, televizyonlarda, her yerde hesaplaşmaya hazırım. Ama hayatın kaçak güreşmekle geçti, yine aynısını yapıyorsun. Bir kere daha söylüyorum, geçen dönemle uğraşacağına Antalya ile uğraşsan belki güzel şehrimize bir çivi çakarsın. Bizim abdestimizden şüphemiz yok. Hodri meydan.”

(Antalya'nın önceki Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel Böcek'in açıklamalarına yanıt verdi)

‘BELEDİYE ŞİRKETİNDEN ALINDI, ORADAN GERİ ALIRSIN OLUR BİTER’

Eski başkan Türel konuyla ilgili bir başka açıklamasında ise belediyeye yüksek fiyatla malzeme satan işin müteahhidinin, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Antepe şirketi olduğunu söyledi. “Lafı uzatmaya gerek yok” diyen Türel, Böcek’e seslenerek, “Senin yönettiğin Antepe A.Ş.’den fazla ödemeyi geri istersin, tahsil edersin, olur biter” diye konuştu.

Yusuf Yavuz