AKP’li Güngören Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde bulunan fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu arsaları, kendine tapulayarak ihaleyle satmaya çalıştı. İBB’nin avukatları tarafından fark edilen ‘çökme girişimine’ mahkeme yürütmeye durdurma kararı verdi.

İstanbul’un inşaatçı belediyesi olarak bilinen Güngören Belediyesi’nin, resmiyette İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında olan tescil dışı alanları, imar planı değişikliğiyle beraber kendi bünyesine geçirdi.

APAR TOPAR SATIŞA ÇIKARDILAR

Arsaları üzerine geçiren Güngören Belediyesi, ardından bu arsalar için ihaleyle satışa çıktı. Eğer ihaleler yapılsaydı, Güngören Belediyesi, iki ayrı ihaleden toplam 25 milyon TL’lik para kazanacaktı.

Halk Tv'den Hazar Dost'un haberine göre, Güngören Belediyesi’ndeki kaynaklar, belediyenin yaptığını, “İmar planı değişikliğin ardından yangından mal kaçırır gibi satışa çıkardılar” diyerek özetliyor.

İBB'NİN AVUKATLARI HIZLI DAVRANDI

Hukuka aykırı olarak Güngören Belediyesi’nin kendi üzerine tapuladığı alanların satışa çıkarılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi avukatları, sürecin hukuksuz olduğunu belirterek idare mahkemesine dört ayrı dava açtı. Mahkeme, tüm davalarda yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Güngören Belediyesi ise verilen yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti.

ESKİ AKP BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İHALEYİ ALACAKTI

Öte yandan yerel kaynaklar, bin 710 metrekarelik alan için açılan 12 milyon 850 bin TL'lik ihaleye, Özel Güngören Hastanesi'nin sahibi Saim Bahadır'ın gireceğini iddia ederken, arsanın hastanenin yanında olduğunu söyledi.

Saim Bahadır, AKP’den bir kez belediye başkanlığına, iki kez de milletvekilliğine aday olmuştu.

Güngören Belediyesi, 2019’dan itibaren mimar olan AKP’li Bünyamin Demir’e emanet edildi. Demir, belediyedeki yardımcıları olarak, inşaat şirketindeki ortaklarını belirledi. Ardından eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın döneminde Planlama Müdürlüğü’nde müdür olarak görevde Rıza Uçan, başkan yardımcılığı görevine getirildi. Rıza Uçan’ın Güngören Belediyesi Başkan yardımcılığı görevine gelmesiyle beraber ilçe, kentsel dönüşüm ve inşaat ihaleleriyle kamuoyunda kendinden söz ettirdi.

Tozkoparan’da hukuksuz şekilde yapıldığı anlaşılan kentsel dönüşüm projesinin de yürütücüsü olan Güngören Belediyesi’nin, geçtiğimiz günlerde Çinçindere’de yapmak istediği konutlarda Şehircilik Bakanlığı’ndan normalde 4 kata verilen izni özel olarak 9 kat olarak aldığı ortaya çıkmıştı.

"NEDEN YAPAMIYORUZ?"

İddiaları sormak için aranan Güngören Belediyesi Başkan yardımcısı Rıza Uçan, iddiaların odağındaki taşınmazlar hakkında, “İki lokasyon var. Bu bahsettiğiniz yer, Merter’de kalıyor. Güngören sınırları içerisinde kalıyor. Tekstil sanayinin yoğunluklu olduğu bölge. Bu bölgeyi üç farklı etaba ayırırsak, imar planları birinci bölgenin 2011’de yapıldı. Tabular, Güngören Belediyesi üzerine alındı. İkinci bölgenin 2013 yılında imar planı yapıldı. Yine düzenlemelerle tapulamalar Güngören Belediyesi üzerine yapıldı. Üçüncü bölgenin imar planı çalışmalar yapılmamıştı. 2019 yılında yaptık” açıklamasında bulundu.

İmar planı değişikliklerinin İBB meclisinden geçtiğini söyleyen Güngören Belediyesi Başkan yardımcısı Rıza Uçan, “İBB İmar Müdürlüğü askıda itiraz etti. Usul yönünden, meclise geri gönderilmediği için itiraz kapsamında değerlendirmedik ve plan kesinleşti” şeklinde konuştu.

Bölgede 2011 ve 2013’te yapılan planlar neden 2019’da yapılamıyor?” diyerek mahkeme kararına tepki gösteren Güngören Belediyesi Başkan yardımcısı Rıza Uçan, “Neden bu itirazlar yaşanıyor?  CHP  belediyelerinde yaşanıyor mu mesela? İBB’nin, CHP’li belediyelere bir yürütmeye durdurma davası açmışlığı var mı?” diyerek tepki gösterdi.

Mahkemenin bilirkişi incelemesi yaptırmadan karar verdiğini savunan Güngören Belediyesi Başkan yardımcısı Rıza Uçan, usulsüz bir işlem yapmadıklarını aktardı.

Kaynak: Milli Gazete