Son seçim anketlerine göre AK Parti çok yüzde 30 oy oranının altına düşerken vatandaşın en büyük sorunun ve AK Parti’ye oy vermemesinin sebebi olarak ekonomi olduğu görüldü. Ekonomist Mustafa Sönmez ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı köşeye sıkıştıracak yeni bir işsizlik ve enflasyon dalgasının başlayacağını duyurdu.

Gazete Duvar'daki yazısında Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları geniş bir bakış açısıyla analiz eden Mustafa Sönmez dolar kurunu sabit tutmak için AKP’nin yürürlüğe soktuğu Kur Korumalı Mevduat sisteminin ekonomiye daha derin yaralar açtığını söyledi.

ERDOĞAN İYİCE KÖŞEYE SIKIŞACAK

Yazısında Kur Korumalı Mevduat sistemiyle ilgili “bu uygulamanın astarının yüzünden pahalı olduğunu bu hafta görmeye başladı. TL’de kalan gerçek kişilere döviz getirisi garantisi vererek uygulamaya sokulan KKM’de 3 ayın sonunda 591 milyar TL toplandığı ve bunun yüzde 58’inin döviz bozdurularak sağlandığı açıklandı" ifadelerini kullanan Mustafa Sönmez yeni bir enflasyon ve işsizlik dalgasının yaşanacağını bu durumun Erdoğan’ı köşeye sıkıştıracağını belirtti.

Sönmez konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu

"KKM yükünün ne boyuta ulaşacağı her gün konuşulacak ve konuşulurken gözler sürekli dolar kurunda olacak. Doların üstündeki basınç birikiyor. Bir yandan dünyada doların güçlenmesi gerçeği var. Öte yandan 12 ayda ödenmesi gereken 177 milyar dolarlık dış borç yükü duruyor. Cari açığın, Ocak ayında yıllığı 20,2 milyar doları buldu ve izleyen aylarda yıllığını 30-35 milyar dolarlarda görmek çok mümkün. Artan dünya fiyatlarının da etkisiyle ithalat faturası kabarırken ihracat tekliyor ve turizm, Rusya-  Ukrayna savaşının etkisiyle derin hayal kırıklığı yaşıyor. Bütün bunlar, dövizi yukarı tırmandıracak etkenler ve beraberinde üretim maliyetlerini artıracak, enflasyonu daha da yukarı çekecek olumsuzluklar.
Yüksek enflasyonun yol açacağı durgunluk ve dipten gelen yeni bir işsizlik dalgası, Erdoğan’ı iyice köşeye sıkıştıracak diyebiliriz. "