AKP’nin teklifinde, eski vekillerin yakınlarına ilişkin harcamaların düzenlenmesi için TBMM Başkanlık Divanı’na “yönetmelik çıkarma yetkisi” tanınarak borçların silinmesinin önü açılıyor.

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) taleplerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “bütçeye yük oluşturacağı” yönünde açıklamalar gelirken, Meclis şimdi, eski milletvekillerinin yakınlarının “usule aykırı sağlık harcamalarının karşılanması” için adım atmaya hazırlanıyor. İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen 95 maddelik yasa teklifinde, eski milletvekillerine çıkarılan borçların silinmesine yol açacak düzenleme için TBMM Başkanlık Divanı’na yetki veriliyor. 

AKP’nin ağırlıklı olarak İçişleri ve Emniyet ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı 95 maddelik yasa teklifinden eski milletvekillerine “kıyak” çıktı. TBMM İçişleri Komisyonu’nda sunum yapan teklif sahibi AKP Antalya Milletvekili Kemal Çelik, dikkat çeken bir açıklama yaptı. Teklifle, 3671 sayılı TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Yasa’nın “milletvekillerinin özlük haklarını” düzenleyen 4. maddesine ekleme yapıldığını belirten Çelik, mevcut yasa ve yönetmelikle milletvekilinin eşi ile anne ve babasının milletvekili üzerinden tedavi hakkında yararlanabilmesi için “bakmakla yükümlülük şartının getirildiğini” vurguladı. 

ÇELİK SAVUNDU

Cumhuriyet'ten Şebnem Güneysu'nun haberine göre, Çelik, şunları kaydetti: “Ancak uygulamada milletvekilinin eşi ile anne ve babasının (muhtaçlık belgesi yerine) vekilin beyanı üzerine (bakmakla yükümlülük şartına bakılmaksızın) sağlık hakkından yararlandırılması kabul edilmiş. Bu durum, iç denetim raporlarında, kanuna aykırı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca bazı milletvekillerinin evli olmayan, SGK’li olmayan ancak 25 yaşını doldurmuş kız çocuklarından yapılan tedavi giderlerinin yaştan dolayı geri istenmesi söz konusu olmuştur. Yeni düzenleme, özellikle bekâr kız ve engelli çocuklar açısından önemlidir. Kıyasen milletvekili tedavi hakkından yararlanan emekli bir Danıştay üyesinin eşinin de bu haktan yararlandırılması için açtığı dava, eşi SGK’li olduğundan dolayı Danıştay 15. Dairesi’nce reddedilmiştir.” 

Getirilecek düzeneme ile “uygulamadaki bu sorunların çözümünün amaçlandığını” söyleyen Çelik, “Bazı sağlık giderleri için hastanelerce talep edilen ücret farkının kaldırılması için tedavi giderlerinin ‘tamamının’ kurumca ödenmesi öngörülmektedir” dedi. 

MECLİS’E HAVALE!

Teklifte yer alan 51. madde ile “eski milletvekillerinin yakınlarına ilişkin usulsüz harcamaların düzenlenmesi için TBMM Başkanlık Divanı’na “yönetmelik çıkarma yetkisi” tanınıyor. Divanın çıkaracağı yönetmelikle eski milletvekillerinin yakınlarına ilişin “usulsüz sağlık harcamalarının silinebilmesinin” önü açılıyor. 

İçişleri Bakanlığı, kamudaki araçlarda “çakar lamba” kullanımını yasaklamıştı. Ancak teklif ile bu yasak “eski milletvekilleri için” geçerli olmayacak. Teklifte ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle belirlenen “trafikte geçiş üstünlüğü” hakkından eski milletvekillerinin de yararlanması sağlanacak.