TBMM Genel Kurulu'ndan geçen "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi", derneklere ilişkin içerdiği maddeler nedeniyle "sivil toplumu susturma amacı taşıdığı" gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştiriliyor.

AKP'li milletvekilleri tarafından sunulan teklifle derneklere denetim artırılırken, malvarlığına el koyma ve faaliyetleri durdurma gibi tedbirlere gidilebilecek.

600’den fazla Sivil toplum örgütleri, siviltoplumsusturulamaz isimli internet sitesinden ortak açıklama yaparak yasa teklifinin insan hakları sözleşmelerine ve kazanılmış haklara aykırı olduğunu belirtti.

Açıklamada derneklerin ve vakıfların yardım toplamasının ve örgütlenme özgürlüğünün de önü kesileceğine de dikkat çekildi.

Farklı alanlardaki derneklerin İçişleri Bakanlığınca ''tek imza'' ile kapatılmasının yasa teklifi kabul edildiği takdirde mümkün olacağı dile getirildi.

HÜDA-PAR’DAN KAMPANYA

Hizbullah’a yakın olduğu iddialarıyla sık sık gündeme gelen Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), Meclis’te kabul edilen teklife karşı sosyal medya kampanyası başlattı.

Odatv'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yasayı veto etmesi çağrısında bulunan kampanya için hazırlanan görselde "STK'ların faaliyetlerinin daraltılması ve çok sıkı denetlenmesi öngören yasa, Meclis'ten geçti. Yasa tasarısının içeriğinden, dernekler üzerinde OHAL ve sıkıyönetim benzeri uygulamalara yol açacağı anlaşılmaktadır. Bu yasa tasarısına karşı sesimizi yükseltiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan veto hakkını kullanarak yasayı lağvetmeli!" ifadeleri yer aldı.

HÜDA-PAR yöneticileri de "VETO" başlığıyla şu paylaşımlarda bulundular: 

Odatv.com