Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. defa Cumhurbaşkanı olabilmek için aday olup olamayacağı merak gündemdeki sıcaklığını korurken bu konuyla ilgili YSK'dan net bir açıklama geldi.

Anyasaya göre bir kişi en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı olabilirken muhalefet Erdoğan'ın bu hakkını kullandığını ve yapılacak seçimlerde aday olamayacağını öne sürüyor. AK Parti ve MHP saflarında ise yeni dönemde Erdoğan'ın sadece 1 defa Cumhurbaşkanı olduğunu ve aday olabileceği iddia ediliyor. Gündem bu krtik konu üzerinde dönerken dün kamuoyunda bir vatandaşın CİMER'e yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili başvurusuna YSK'dan gelen cevap konuşuldu. YSK CİMER vasıtasıyla gelen soruya "6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 'Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması' başlıklı 3. maddesinde "Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLAMAZ

Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir…" şeklinde cevap verdi.

Yeniçağ gazetesi yazarı Orhan Uğuroglu da bugünkü "YSK kararı; Erdoğan 3. kez aday olamaz" başlılıklı yazısında YSK'nin cevabının net olduğunu belirtti. Uğuroğlu bu durumla ilgili "Erdoğan zamanında yapılacak Haziran 2023 seçiminde 3. kez cumhurbaşkanı adayı olamaz…" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN GÖZÜNE GÖZÜKMESİNLER

Uğuroğlu yazısının sonunda "Tek Adam Rejimi"nin AKP ve MHP'nin hukukçuları tarafından hazırlandığını ve bu kriterleri onların belirlediğini ortaya koyarken "Tek Adam Rejimi AKP ve MHP'nin "sözde uzman hukukçuları" tarafından hazırlandı ve Meclis komisyonu ile genel kurulunda milletvekilleri tarafından kabul edildi ki bugünlerde; Hiç biri Erdoğan'ın gözüne görünmesin…" uyarısında bulundu.