Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bugün bir kez daha “acil gündem maddesi” olarak Türkiye’yi görüştü. AKPM’nin Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında tartışılan “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” başlıklı rapor ve beraberindeki karar tasarısı 16’ya karşı 89 oyla kabul edildi, oylamada 23 parlamenter çekimser kaldı. Oturumda söz alan AKP Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, İstanbul Sözleşmesi’ni savunduğunu söyledi.

AKPM Türkiye raportörleri, İsveçli parlamenter Thomas Hammerberg ve İngiliz parlamenter John Howell tarafından hazırlanan rapor ve karar metninde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, parlamenter dokunulmazlığı, yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü konuları ön plana çıkarıldı. Ankara’ya Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülükleri bir kez daha hatırlatıldı.

Diğer raportör John Howell ise Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ve yargı bağımsızlığı sorununa değindi. Sözleşmeden çekilmeyi “kötü bir karar” olarak değerlendirerek, “Ankara’nın bu kararı yeniden değerlendireceğini umduğunu” söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Oturumda söz alan AKPM Türk heyeti başkanı AKP milletvekili Ahmet Yıldız ise “İstanbul Sözleşmesi yanlısı olduğunu” söyledi. Yıldız, bununla birlikte, ülkeleri sözleşmeyi henüz onaylamamış Avrupalı parlamenterlerin Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesini eleştirmelerinden yakındı.

AKP'li vekilden Erdoğan'ı kızdıracak sözler. Avrupa Konseyi Genel  Kurulu'nda açık açık söyledi