AKP’nin 18’inci kuruluş yıldönümü programına davet edilmeyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’ye yönelik sert mesajlar verdi. Çatlak derinleşirken ilk kez “tasfiye” sözleri edilmeye başlandı…

AKP’nin 18’inci kuruluş yıldönümü programına davet edilmeyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Sakarya’da konuştu. Davutoğlu, 22 Nisan’da yayımladıkları manifesto ile AKP’ye “bir dakika dur” dediklerini belirterek “O metni yayınladığımızda adını ‘itiraz süreci’ diye koyalım demiştik. Kim ne derse desin bu gidişe itirazımız var” dedi. 

Bu açıklama üzerine yapılan “hain”, ihanet” sözlerini eleştiren Ahmet Davutoğlu şunları ifade etti:

“İtirazımıza itirazla karşılık verebilirlerdi. Ne dediler biliyor musunuz? ‘Hain’ dediler. İhanetle tanımladılar söylediklerimizi. Milletin teveccühüyle göreve gelmiş, Başbakan olmuş birine kimse hain diyemez. Bütün selefim başbakanları rahmetle anıyorum. Hiçbiri hain değildi. Biz ne zaman ihanet ettik? Söyleyin. Bu milletin davasına, vicdanına aykırı tek bir adımımız olduysa söyleyin. Meydan okuyoruz.”

“ÜMMETTEN KASTEDİLEN YALILARDA OTURANLARSA BİZ DEĞİLİZ”

Davutoğlu, “ümmeti bölüyorsunuz” sözlerini siyasi hayatta dini kavramların yozlaştırılmasına karşı olduğunu belirterek eleştirdi. Davutoğlu, “Ümmet, evrensel bir inananlar topluluğuysa, Türkiye’de yaşayan 81 milyon kardeşimizin hepsi o ümmetin parçasıdır. Kimse o ümmetin dışında değildir. Kimse ümmeti tekeline alamaz. Kimse bu ümmet benim partimin tekelindedir diyemez. Ümmetten kastedilen yalılarda oturup Türkiye’yi dizayn etmeye çalışanlarsa biz o topluluktan değiliz” diye konuştu.

“HAREKET KENDİ KENDİNİ TASFİYE ETMEYE BAŞLAMIŞTIR”

Milli gazetenin haberine göre, Davutoğlu, AKP’nin kuruluş yıldönümü için hazırlanan grafikte başbakanlığında gidilen iki seçimin yer almamasını da, “Her şeyi beklerdim de tarihin hafızasını silmek suretiyle insanları unutturabileceklerini zannetme çocukluğunu beklemezdim” sözleriyle eleştirdi. 

Davutoğlu, “Bir hareket kendi tarihini reddetmeye başlamışsa kendi kendini tasfiye etmeye başlamıştır. Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama tarihi değiştiremezseniz. Diyorlar ki, ‘Sayın Başbakan bir televizyona çıksanız’. Değil televizyona çıkmak, benim adımın telaffuz edilmesi bile yasaklandı 3 yıldır. 18’inci yıl videosundaki yokluğumuz bazı arkadaşlarımızı üzdü ama beni üzmedi, şaşırtmadı da” ifadelerini kullandı.

“DEFTERLER AÇILIRSA BİRÇOK KİŞİ İNSAN İÇİNE ÇIKAMAZ”

Davutoğlu, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişi insan içine çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler insan içine çıkamazlar, açık söylüyorum. Neden mi? İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman eminim en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olarak yazılacaktır. Başbakanlık görevini aldığım zaman 6-8 Ekim olayları oldu, takriben 40 gün sonra. O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye’nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk” diye konuştu.