Türkiye'de hükümet, Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanına darbe yaparak yönetime geçen Sisi ile ilişkileri kesmişti. Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme kararına itiraz eden Mısır ile ilgili AKP'den sürpriz çıkış geldi. AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ise, Yeni Şafak'taki köşesinde dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Libya üzerinden Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinen Aktay, “Libya, Türkiye-Mısır ilişkileri için bir fırsat sahası olamaz mı?” diye sordu.

Yasin Aktay, Darbeci Sisi'nin yönettiği Mısır'la masaya oturulması gerektiğini savunan Aktay, sözlerine şöyle devam etti:

"Mısır medyasında yürütülen kampanyada Türkiye’nin Mısır’a karşı savaşmak üzere Libya’ya geldiği söylenirken, şunu söyledik. Türkiye Libya’ya ne Libya halkıyla ne de herhangi bir Müslüman-Arap halkla savaşmaya geliyor. Bilakis Libya’daki savaşı durdurmak üzere geliyor, üstelik gelişi de bir davet üzere oluyor.
Haddi zatında Türkiye ile Mısır arasında bir savaş sebebinden ziyade işbirliği sebepleri çok daha fazladır. Darbeciliği ve her gün kendi halkına yönelik insan hakkı ihlalleri yüzünden Sisi ile aradaki çözülmez sorun bir kenara bırakıldığında, Türkiye ve Mısır arasında bu kopukluk başkalarına gereğinden fazla fırsatlar doğurmakta ve iki ülkeye de İslam dünyasına da çok pahalıya mal olmaktadır. Oysa iki ülkenin bir işbirliği ve dayanışma içinde olmaktan başka bir kaderleri yok ve eninde sonunda bunu yapmaları gerekiyor."

Libya ile yapılan anlaşmanın benzerinin Mısır ile de yapılması gerektiğini savunan Aktay, şu sorulara cevap arıyor:

"Türkiye’nin Libya ile anlaşması aynı zamanda Mısırlıların Yunanistan’la anlaşmasından dolayı çalınan Münhasır Ekonomik Sınırlardaki haklarını da geri kazandırdı. Biraz daha öteye gidip şu soruyu da sorabiliriz: Libya ile yapılan anlaşmanın bir benzeri neden Mısır’la da yapılmasın? Doğu Akdeniz’de Türkiye, Mısır ve Libya arasındaki böyle bir ittifak her üç ülkenin haklarını daha fazla koruyup geliştirmez mi?
Mısır’ı Türkiye’ye karşı oynamaya, Türkiye ile bu tür bir ittifak kurmak yerine Yunanistan’a, İsrail’e kim zorluyor?
Neticede İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki anlaşmada Mısır’ın esamisi bile okunmadı. Mısır'ın Türkiye aleyhine olmak üzere kurulan böyle bir ittifaktan bile dışlanması yeterince uyarıcı olmalı değil mi?
Sosyal medya üzerinden yaptığım bu çağrıya binlerce mesajla tepkiler geldi, olumlu ve olumsuz içerikli bu mesajlar, belli ki çağrının yerini bulmuş olduğunu gösteriyor.
Kim bilir? Belki artık bunun üzerinde de ciddiyetle düşünmenin vakti gelmiştir."

ERDOĞAN, MISIR İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı ilk günlerde operasyonu kınadığını açıklayan darbeci Mısır yönetimine tepki göstererek "Hele Mısır sen hiç konuşamazsın. Ülkende demokrasi katili olan bir kişisin. Yüzde 52 oyla seçilmiş olan Mursi'yi mahkemede çırpınarak ölmesine sen neden oldun. Sisi kınamış. Sen kınasan ne yazar kınamasan ne yazar?" demişti.