FETÖ’den tutuklu bulunan darbeci general Akın Öztürk’ün MHP’nin iktidar ortağı olduğu dönemde yükseltilmesi, AKP ile MHP’yi karşı karşıya getirdi. MHP’nin uyarısı üzerine AKP geri adım attı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yürürlükte olan disiplin nizamında değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı görüşülürken AKP, CHP ve MHP arasında Akın Öztürk’ün orduda yükselişinin nasıl olduğu tartışması yaşandı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, CHP Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar’ın TBMM Genel Kurulu’nda AKP’ye yönelik “Akın Öztürk, sizin bir numaralı paşanızdı, prensinizdi” sözleri vekiller arasında atışmaya neden oldu.

CHP’li vekilin sözleri ardından Öztürk’ün 2000 yılında paşa yapıldığını söyleyen AKP’li İsmet Yılmaz, bunun suçlusunun o dönemdeki iktidar olduğunu savundu.

Yılmaz’a karşılık veren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, partisinin o dönem iktidar ortağı olduğunu hatırlatarak ilgili sözlerin izah edilmesini istedi. AKP’li Yılmaz, bu talep üzerine geri adım atarak, “MHP’nin sorumluluğu yoktur” dedi.

11 Temmuz'da yapılan görüşmelere ilişkin Meclis tutanaklarına yansıyan konuşmalar şöyle:

Haşim Teoman Sancar (CHP Denizli Milletvekili): Diyeceksiniz ki: ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nden elimizi ayağımızı çekelim.’ Akın Öztürk, sizin bir numaralı paşanızdı, prensinizdi. Koca koca komutanları karakollarda gezdirirken Akın Öztürk’ü TSK’nın neredeyse en üstündeki kişi yaptınız. Ne oldu o Akın Öztürk 15 Temmuzda? Elleri kelepçeli, polislerin eşliğinde geldi terörist olarak.

İsmet Yılmaz (Milli Savunma Komisyonu Başkanı-AKP): "Paşanız" dedi. Akın Öztürk 1973'te teğmen olarak mezun oldu, biz yokuz. 1985'te Hava Harp Akademisine gitti, AK PARTİ olarak söylüyorum, biz yokuz. 1987 Harp Akademilerinden mezun oldu, biz yokuz. 2000'de tuğgeneral oldu. Bakın, albay sayısı fazladır, asker olanlarımız bilir. Onların içerisinden seçip ayrı bir yere koymak önemlidir. 2000'de Akın Öztürk paşa yapıldı. AK PARTİ var mı Allah için? Yani biraz önce "sizin paşanız" derken, 2000'de kim iktidardaysa, Akın Öztürk'ü albaylıktan paşalığa getireni öncelikle suçlamak gerekir diye düşünüyorum.

Erkan Akçay (MHP Grup Başkanvekili): Sayın Başkan, biraz evvel bu Akın Öztürk'le ilgili sözlerinizde tavzihi gerektiren önemli bir husus vardı, ben onu sizden istirham ediyorum. 2000 yılında bunun tuğgeneral olduğunu söylediniz ve "Suçlayacaksanız onları suçlayın" dediniz. Bunu doğru bulmayız, Milliyetçi Hareket Partisi hem koalisyon ortağıdır hem de aynı zamanda, biliyorsunuz, Millî Savunma Bakanı da Sayın Sabahattin Çakmakoğlu'dur. Yalnız şunu hatırlatırım: O zaman Başbakan Yardımcısı olan Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli de zaten Askerî Şûra'da değildir, bunu da bir hatırlatma olarak ifade edeyim. Yalnız, bu konuda gerekli tavzihi yapmanızı bekliyorum Sayın Başkan.

İsmet Yılmaz (Milli Savunma Komisyonu Başkanı-AKP): Muhterem Başkanım, Akın Öztürk'ün 

Kaynak Gerçek Gündem