AKP’li Bolu Gerede Belediyesi, devletten piknik alanı olarak orman alanı kiraladı. AKP’li belediye kiraladığı alanı arsa olarak sattı. Yandaşların arsaya lüks villalar yaptığı öne sürüldü

AKP iktidarı ormanlık alanları ranta açmaya devam ediyor. AKP’li Bolu Gerede Belediyesi halkın piknik yapması için Orman Bakanlığı’ndan özel orman alanı kiraladı. Belediye kiralanan özel orman alanını sessiz sedasız parselleyip yandaşlara sattı. Kısa sürede piknik alanında villalar yükseldi. İhbar üzerine Orman Genel Müdürlüğü müfettişleri olayı inceleyip rapor yazdı. Raporda, kamu yararı için ücretsiz olarak kiralanan orman alanının amacı dışında kullanıldığı, orman bütünlüğünün bozulduğu belirtilerek belediyeye verilen iznin derhal iptal edilmesi istendi.

Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne ardı sıra verilen çok sayıda raporu ileterek işlem yapması emrini verdi. Ancak emirler sumen altı edildi. Skandal, villa sahiplerinden birinin “tapu isteği” üzerine ortaya çıktı. Pişkinliğin boyutu bununla sınırlı değil. Gerede Belediyesi ve villa sakinleri, Orman Genel Müdürlüğü’nden, kiralanan alanın artık orman değil yerleşim yeri haline geldiğini ve bu alanı orman dışına çıkarmasını istiyor.

GEREDE BELEDİYESİ’NİN İMDADINA YASAL DÜZENLEME YETİŞTİ

Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveisoğlu haberine göre;  Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, orman alanını 2B olarak tarif edilen, “orman vasfını kaybetmiş arazi” sıfatına getirmek için operasyonlar yapıyor. OGM Teftiş Kurulu başmüfettişlerinin suç duyurusu ve yargı sürecinin başlatılması emirlerine rağmen başta Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Gerede Orman İşletme Müdürlüğü ve kurumun sözleşmeli avukatı İsmail Çetin, bir zincir halinde görevlerini kötüye kullandığı iddia edildi.

Avukat İsmail Çetin’in, hem kurumun avukatı hem de AKP Gerede ilçe başkanı. Yani, Gerede Belediyesi kamu yararı için kiraladığı ormanı parselleyip satıyor, yandaşlar üzerine villalar dikiyor, bölge müdürlüğü de bu inanılmaz eşkıyalığı durdurmak yerine orman alanını “vasfını yitirmiş” alanlar arasına sokarak yolsuzluğu örtbas etmek istiyor. Ancak, orman bölge müdürlüğündeki namuslu kadastrocu emekçilerin direnci nedeniyle 2B vasfı alana verilemiyor…

Villa sahipleri “tapu” için belediyeye baskı yaparken AKP iktidarı kendi belediyesinin “imdadına” bir yasal düzenleme ile yetişiyor. Orman talanına zemin hazırlayan 15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tartışmalı 7394 sayılı kanunda değişiklik yapılıyor. “Hazine’ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanunu hakkında değişiklik yaplması hakkında kanun ile bazı kanunlarda ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair” kanun değişikliğine, ek madde ile yağmacıları kurtaran düzenleme gizleniyor.

Madde özetle üzerinde yerleşim yeri bulunan orman alanlarının yerleşene satılacağını söylüyor.

TÜRKİYE YAĞMALANACAK

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Orman varlığımız tehdit altında, bu yasal düzenleme ülke ormanlarını işgal edenleri ödüllendirmek anlamına geliyor” dedi. Durmuş,  Karadeniz’de de yaşanan bir haksızlığı şöyle anlattı:

 “Karadeniz’de tapulu fındık bahçelerine ‘Ormana dönüştü’ diye, Orman Genel Müdürlüğü tapu iptal davaları açarak el koydu. Karadeniz doğası gereği bir yıl bahçeye bakım yapmazsanız ormana döner. Yeteri kadar tarım alanı olmayan Karadeniz halkı genelde gurbetçidir. Birkaç yıl memlekete uğramazsa arazisi kısa sürede ormana dönüşür… Gurbette olan yurttaşlar köylerine döndüklerinde tapulu arazilerinin orman vasfına geçtiği için ellerinden alındığını öğrendiler. AKP şimdi anayasanın 169. maddesine aykırı olarak ormanı katledenlere tapu veriyor! Namuslu insanlar cezalandırılırken namussuzlar ödüllendiriliyor. Bu yasa sadece Gerede için değil, benzer yüzlerce yerde işgalin olduğunu biliyoruz… Bu tam bir yok ediş sürecidir. Bu yıkıma karşı geleceğinden kaygı duyan tüm insanlarla birlikte mücadele edeceğiz…”