Samsun'un Atakum Belediye Başkanı CHP’li Cemil Deveci, görevi AKP’li İshak Taşçı'dan devralmasının ardından hesaplarda inceleme başlattı. Ekipler, belediyeye ait Atakum İmar İnşaat Şirketi'nin yerel seçimden önce 1 milyon 628 bin 625 lira ödeyerek 37,5 ton lop et alımı yaptığını belirledi. İnceleme sonrası hazırlanan raporda, lop etlerin nakliye faturası olmadığı, bu kadar eti depolayabilecek soğuk hava deposunun da bulunmadığı belirtildi. Yapılan fiili stok sayımında ise şirketin stoklarında hiç et bulunmadığı tespiti yapıldı.

Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, Samsun, Atakum’da 31 Mart seçimlerinden sonra belediye başkanlığı görevini AKP’li İsak Taşçı’dan devralan CHP’li Cemil Deveci, belediyeye ait şirketin hesaplarını incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde, 3 tesisin sözleşmesiz olarak belediye kasasına tek kuruş girmeden üçüncü şahıslara verilerek işletildiği tespit edilmiş, bu gelişmelerin ardından tesislere el konulmuştu.

Belediyeye ait şirketin hesaplarının incelenmesi sırasında ortaya çıkan fatura başkan Cemil Deveci'yi 'şok' etti. Belediyeye bağlı Atakum İmar İnşaat Şirketi’nin 2 Şubat- 26 Nisan 2019 tarihleri arasında sadece bir firmadan toplam 37,5 ton “Lop et” alımı gerçekleştirdiği belirlendi. Şirket et alımı karşılığında firma 1 milyon 628 bin lira fatura kestiği belirlendi.

Yapılan inceleme sonrası hazırlanan raporda ilginç detaylara rastlandı.

Belediye Başkanı Cemil Deveci’ye sunulan raporda, “Söz konusu firmadan yapılan alışlara ilişkin nakliye bakımından nakliye faturası veya taşıma irsaliyesi bulunmadığı, şirketin söz konusu eti depolayabilecek soğuk hava deposunun bulunmadığı, 08. 04.2019 tarihinde yapılan fiili stok sayımında şirket stoklarında hiç et bulunmadığı tespit edilmiş olup 2 ay gibi kısa bir sürede 37,5 ton etin tüketilmesinin iktisadi ve teknik icaplara uygun düşmediği, şirketin söz konusu et alımlarının olduğu 01.01.2019-31.03.2019 dönemini kapsayan 3 aylık sürede tüm yemek, gıda ve benzeri satış hasılatları toplamının 1.064.197,68 TL olmasına karşın 1.628.625 TL tutarındaki etin tamamının tüketilmiş olunmasının iktisadi ve teknik icaplara uygun düşmediği tespit edilmiştir” denildi.

Şirket kapatıldı

Şirket kayıtların incelemesi devam ederken belediyeye ait şirket kapatıldı. Başkan Deveci, yeni bir şirket kurulana kadar büfe, çay ocağı, sosyal tesis, hamam, parke taşı üretim tesisi, kafeteryadan oluşan birimler belediyenin bünyesine geçtiğini söyledi. Belediye meclisinde gündeme gelen tesislerin 10 yıl süreyle kiraya verilmesi teklifi de oy birliği ile kabul edildi. 12 işletmenin yeni kurulan Atakum Kültür Sanat A.Ş'ye devredileceği belirtildi.