31 Mart Yerel Seçimlerine haftalar kala araştırma şirketlerinin son seçim anketleri sıra sıra  açıklanıyor.  Son anketler yerel seçimlerde hükümetin özellikle Büyükşehirlerde ciddi sıkıntılar çekeceğini gözler önüne seriyor yorumları yapılması dikkat çekiyor. Hükümete yakınlığı ile bilinen araştırma şirketlerinin anketlerinde bile Ankara, Bursa,  Antalya  gibi illerde hükümetin seçimi kaybetme riskinin yüksek olduğu gözüküyor.

Son zamanlarda dolar kurunda olan yukarı yönlü hareketin sebeplerinden biri olan 31 Mart Yerel Seçimlerindeki belirsizlik ortamı yapılan anketlerle de ortaya koyulduğu konuşuluyor.

Türkiye’de ekonomi konusunda akla gelen ilk isimlerden olan Atilla Yeşilada sosyal medya kanalı üzerinden yapılan son seçim anketlerinin ışığında ekonominin gidişatı hakkında bilgilerini ve yorumlarını paylaştığı gözlemlendi.

Yeşilada “anketler ve ekonomik sonuçları” başlıklı videosunun başında siyaset yapmadığını sadece elindeki anketlere göre ekonomiyi değerlendirdiğini söylerken son seçim anketlerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izleyeceği politika konusunda yorum yaptığını ifade etmesi dikkat çeken bir durum.

Atilla Yeşilada araştırmasına konu olan araştırma şirketlerinin anket sonuçlarını açıklarken şunları ifade etti;

“Reuters’in AKP kaynaklarından elde ettiği İstanbul ve Ankara’da kim önde anketine göre Ankara’da Mansur Yavaş 3 puanla önde, İstanbul’da az farkla Binali Yıldırım önde…

 Dün Gezici  Araştırma Şirketi yerel seçim anketinde İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Manisa, Aydın, Antalya, Hatay, Balıkesir içinden Bursa dışında bütün illerde Cumhur İttifakı’nın önde olduğunu yayınladı.

Piar’ın seçim anketi var. Adana, Antalya, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş’ı kapsıyor. Sonuçar değişmezse Adana, Antalya, Hatay’da Millet İttifakı önde, Kahramanmaraş ve Isparta’da Cumhur İttifakı önde.

Euronews bir hafta önce 7 farklı anket firmasının Ankara  ve İstanbul sonuçlarını değerlendirdi. Bunlardan 5 tanesi  Ankara anketi Mansur Yavaş önde, Bir tanesi İstanbul’da Binali Yıldırım önde, Bir tanesi Ekrem İmamoğlu önde"

 

SON ANKETLERE GÖRE  ANKARA VE İSTANBUL’DA KİM ÖNDE?

Yeşilada son bir ay içerisinde 12 civarında ankete baktığını ve iki kaynak dışında hepsi Mansur Yavaş’ın Ankara’da 3 ile 10 puan arasında önde olduğunu, İstanbul’da ise Ankara’ya nazaran puan farkının az olmasıyla birlikte bir veya iki anket dışında bütün anketler Binali Yıldırım’ın önde olduğunu gösteriyor  derken Son günlerde bu seçmen eğilimini değiştirecek olaylar meydana gelmezse Mansur Yavaş’ın Ankara’yı kazanacağını İstanbul’da ise Binali Yıldırım seçimleri kazanacağını trendlerin gösterdiğini söyledi.  Bursa ve Antalya’daki seçim anketlerine de değinen Yeşilada hemen hemen bütün anketlerde Millet İttifakı’nın önde olduğunu Antalya’da ise AK Parti’de olan belediyenin anketlere göre CHP’ye geçeceğini belirtti.

“HÜKÜMET BAZUKAYI ÇEKECEK”

Ekonomik sıkıntılar ve işsizliğin seçmenin tercihinde en önemli etken olduğunu dolayısıyla ekonomin bozuk olmasının seçmeni sandığa götürecek en önemli unsur olduğunu ifade eden Yeşilada “Durum böyleyse AKP’nin mart ayı boyunca oldukça popilist kararlar alması beklenebilir. Zaten dikkat ederseniz yılbaşından buyana seçmeni tatmin edecek; süper marketlere haksız rebaketten dolayı soruşturma açılması gibi tanzim satış gibi yöntemlerle gıda fiyatlarını düşürmeye çalışılarak seçmene  kıyak geçilmeye çalışıldığını gördük” dedi.

Bütün bu tedbirlerin AKP ve MHP’nin anketlerdeki oy oranını güçlendirmediğini seçmenin oyunu kazanabilmek “makineli tüfekin” işe yaramadığını hükümetin “bazukayı” çekerek daha büyük yeni yeni tedbirlerin alınacağını iddia eden Yeşilada alınan seçim kazanma tedbirlerinin aynı zamanda ekonomiyi de zora soktuğunu çok derin bir resesyona girdiğimizi açıkladı.

“DÖVİZDE ÇALKANTI BEKLİYORUM”

Atilla Yeşilada seçim kazanma arzusuyla alınan tedbirlerin yabancı yatırımcıyı ve Türkiye’ye kredi veren kuruluşları tedirgin edebileceğini Türkiye’den sıcak para kaçışına neden olabileceğini söylerken daha önce seçimden önce doların 6.50 TL olacağı iddiasını da sürdürdü Yeşilada” dövizde mart ayında bir çalkantı bekliyorum” dedi.

“SAADET PARTİSİ’NE OY KAYMASI OLURSA TEDBİR ALINACAK”

Atilla Yeşilada konuşmasının sonunda 31 Mart Yerel  Seçimleri sonuçlarına göre AKP’den Saadet Partisi'ne veya Millet İttifakı’na oy kayması olursa hükümetin ekonomi politikasını tamamen değiştireceğini ekonomiyi biran önce hızlandırmak için acil tedbirler alacağını da söyledi.''