ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye resmen tehdit edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulayacaklarını ifade etmesi dikkat çekti.

ABD'nin S-400 konusunda pozisyonunun değişmediğini ve Türkiye'nin Rusya'dan bu sistemleri alma girişiminin ABD'yi ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Palladino, "Türkiye'yi silah transferlerini riske sokacağı konusunda uyardık" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Milli Gazete'nin haberine göre, Daha önceleri Patriot hava savunma sistemi konusunda Türkiye'ye olumsuz cevap veren ABD'nin Patriot hava savunma sistemi teklifinde bulunduğunu belirten Palladino, şu şekilde konuştu;

"Türkiye'yi, Rusya'dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine neden olacağı ve gelecekteki diğer potansiyel silah transferini riske sokacağı konusunda açıkça uyardık. Ayrıca, Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında S-400 alımına dahil olan devlet veya özel tüm kurum ve kişilerin potansiyel yaptırımlara maruz kalabileceğini de ifade ettik."

ABD TÜRKİYE'YE PATRİOT VERMEMİŞTİ

Türkiye, hava savunma konusundaki ihtiyacını karşılamak amacıyla ABD'den Patroit "Hava Savunma" sisteminin alınmasını talep etmişti. ABD'nin Türkiye'ye Patriotların verilmesi konusundan olumsuz cevap vermesi Türkiye'nin alternatif sistemlere yönelmesine neden oldu.

Daha sonraki süreçte Türkiye'nin hava savunma sistemi temin etmesi kapsamında Rusya ile S-400 hava savunma sisteminin alınması konusundan anlaşmaya varması ABD'yi rahatsız etmişti. Bu durum ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemlerinin verilmesinin onaylanması yolunu açarken ABD'nin ise Türkiye'den S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasından vazgeçmesi yönündeki tehditleri beraberinde getirmişti