YSK, kesin sonuçları henüz açıklamazken AK Parti'nin kaybettiği yerlerde dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Nisan'da yapılan referandumun ardından tekrar AK Parti Genel Başkanı olması ile birlikte "metal yorgunluğu" gerekçesiyle belediye başkanlarını istifa ettirdiği 6 şehrin 3’ünü kaybederken, 2’sini az farkla kazanması önemli bir ayrıntı olarak ortada duruyor.

Balıkesir ve Bursa’yı az farkla kazanan AK Parti  Ankara, İstanbul ve Bolu’yu kaybederken Niğde’de ise oy oranı düştüğü görüldü.

6 belediyeden 3’ünde 16 Nisan referandumunda "hayır" çıkmış ve Ankara, Balıkesir ve Bursa belediye başkanları istifa etmemekte direnince hem Erdoğan hem de parti yöneticilerinden "soruşturma" imalı açıklamalar yapılmıştı.

TOPBAŞ TEK BAŞINA 4 MİLYON 146 BİN OY ALMIŞTI

Kadir Topbaş, 2014 yerel seçiminde 4 milyon 146 bin oy alarak belediye başkanı seçilmiş ve 16 Nisan sonrası parti başına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. 31 Mart seçimlerinde İstanbul’da AKP’nin adayı olan Binal Yıldırım, MHP’nin aday çıkarmayarak kendisini desteklemesine rağmen ancak 4 milyon 101 bin oya ulaşabildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Ankara’da Melih Gökçek 2014 yerel seçiminde 1 milyon 417 bin oy alırken, 31 Mart’ta aday olan Mehmet Özhaseki Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olmasına karşın 1 milyon 536 bin oya ulaşabildi. Bu oy sayısı Özhaseki’nin seçimi kazanmasını sağlayamadı.

Balıkesir ve Bursa’yı MHP ile ortak ittifak adayı çıkarmasına karşın çok az farkla kazanabilen AK Parti Niğde’de oy oranı düşmesine karşın belediye başkanlığını kazandı. AK Parti ve MHP’nin ittifak yaptığı illerden Bolu’da ise CHP’nin adayı kazanırken, bu il AKP’nin kaybettiği 14 il arasında yer aldı.