CHP'li belediyelerin pandemi döneminde başlattığı bağış kampanyaları bir bir engellenirken; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda bazı ayni bağışların resmi olarak kayıt altına alınmadığı belirlendi. Sayıştay; bakanlıkta bağış kabul tutanaklarının seri numaralarının elle doldurulduğunu belirledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Belediyelerimizin, yasal hakkının önünü kesip, 'siz bağış alamazsınız, biz alırız' diyenlerin, bağışları bile kayıtsız topladığı Sayıştay raporlarıyla tescil edildi” değerlendirmesinde bulundu.

Sayıştay'ın TBMM'ye sunduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2019 denetim raporunda bakanlığa bağlı birimlere yapılan bazı bağışların kayıt yapılmadan kabul edildiği belirlendi. Sayıştay raporunda; Bakanlığa bağlı birimleri yapılan aynı yardımların ilgili birimler tarafından kabul edilmesi sırasında Taşınır İşlem Fişinin her işlem için düzenlenmediği ve bağış kabul tutanaklarının seri numaralarının da elle doldurulduğu tespit edildi.

BAĞIŞ MAKBUZLARI ELLE DOLDURULMUŞ

Raporda; bakanlığa bağlı birimlere yapılan ayni bağışlar için düzenlenen bağış makbuzlarının üzerinde yer alan sıra numaralarının matbu olarak basılı olmadığı, bağışı kabul eden personel tarafından doldurulduğu da belirlendi. Raporda bakanlığın ilgili birimleri tarafından kabul edilen bağışların tekil olarak takibine imkan tanıyan bir bilgi sistemi olmadığı da ifade edildi. Raporda, bağışlarla ilgili tek kayıt yöntemi olarak bağışı kabul eden personel tarafından, çoğu zaman elle doldurulan bağış makbuzunun kullanıldığı belirlendi. Sayıştay raporunda; şu tespitler yer aldı:

Cumhuriyet'ten Mehmet Ilıcalı'nın hberne göre, “Bu makbuzlar ise, A4 boyutlarında kağıda, doldurulması gereken alanların yazıcıdan bastırılmasından ibaret formlardır. Bu makbuzların üzerinde basılı ve sıra takip eden bir sıra numarası bulunmamakta, sıra numarası formu düzenleyen personel tarafından elle yazılmaktadır. Bu itibarla, bakanlığa bağlı birimlere yapılan bağışların bazılarının Taşınır İşlem Fişi düzenlenmeden, yani muhasebe kayıtlarına girilmeden kabul edilmesinin ve bağış makbuzlarının matbu sıra numarası takip etmemesinin, alınan bağışların takibi ve denetimi açısından yüksek risk taşıdığı değerlendirilmektedir.”

'KAYIT DIŞI BAĞIŞ RAPORLA TESCİLLENDİ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li belediyelerin pandemi sürecinin hemen başında vatandaşlara destek amacıyla başlatılan bağış kampanyalarının yasalardaki açık hükümlere karşın iktidar tarafından engellendiğini anımsattı. CHP'li Torun, şunları dile getirdi:

“Milletin yardım paralarına dahi göz diken bu aciz iktidarın, gerçek yüzünü Sayıştay’ın raporları ortaya koydu. Belediyelerimizin, yasal hakkının önünü kesip, “siz bağış alamazsınız, biz alırız” diyenlerin, bağışları bile kayıtsız topladığı Sayıştay raporlarıyla tescil edildi. Milletimiz görsün: Belediyelerimizin bağış hesaplarına bloke koyanlar, kayıtsız bağış toplayarak usulsüzlük yapmışlardır. Bunu da bir devlet kurumu olan Sayıştay tespit etmiştir. CHP olarak, vatandaşa hizmetin önündeki en büyük engel olan bu sorunlu zihniyeti, milletimize şikayet ediyoruz.”