Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin çalışmalarına destek vermek amacıyla Bitlis'i ziyaret etti.

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki bir otelde Sivil Toplu Örgütleri temsilcileri, kanaat önderleri ve partililerle bir araya gelen Davutoğlu, “Ana dili kullanma özgürlüğü konusunda da tutumumuz açık ve nettir. Amasız ve fakatsız ana dil her yerde kullanılır, eğitim ve öğretimde kullanılır ve bunun önündeki engeller de kaldırılır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgemizde alacağımız tedbirler Kültürel hakların korunması, yerel yönetimlerin desteklenmesi, yerel yönetimlerde demokratikleşmenin korunması ve en önemli ayağı olarak ekonomi ve istihdam meselesi olacak” dedi.

Bazı kesimlerin her gördüğü Kürtçe kelimeyi tehdit gibi algıladığını belirten Davutoğlu, Kürtçe eğitim ve öğretimi parti programına koyduklarını ifade etti.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakın Rudaw'ın aktardığına göre, AKP'den kullandığı ayrıştırıcı dil nedeniyle ayrıldığını kaydeden Davutoğlu, sözlerine şunları ekledi:

“İktidar Irak ve Suriye Kürtleriyle gönül bağını, kader bağını yeterince anlayamamıştır. Dışişleri Bakanı olarak Van’a sayın Neçirvan Barzani ile gelmiştik. Mesut Barzani ile Diyarbakır’a, sayın Erdoğan da vardı hep beraber gitmiştik. Her vesileyle Van’a İran, Azerbaycan ve Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nin liderlerini getirdim. Neden? Çünkü, Kafkasya, İran ve Mezopotamya ile ilişkilerimiz ne kadar iyi olursa bu bölge o kadar zenginleşir. Bakın biz ayrıldıktan sonra Kuzey Irak’la ilişkiler en minimum en asgari düzeye indi. Gelen giden nerdeyse yok, ekonomik ilişkiler daraldı. Çünkü kafalarında hala bir takım tabular var. Biz bu tabulara karşıyız, size net olarak söylüyorum.

Erbil ile Diyarbakır arasındaki, Erbil ile Van arasındaki bağları sınırlara saygı göstermek şartıyla tam bir entegrasyon bağı haline dönüştüreceğiz. Aynı zamanda Türkiye açısından bizim için Suriye Kürtlerinin hamisi ne Fransa’dır, ne Amerika’dır ne de herhangi bir başka ülkedir. Suriye ve yurtdışındaki Kürtlerin, sınır ötesindeki Kürtlerin ne zaman sıkıntıyla karşılaşırsa karşılaşsın tek hamisi Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Bugün Suriye Kürtleriyle tekrar gönül bağımızı kurmak ve Suriye Kürtlerini bir taraftan terör örgütü diğer taraftan Fransa, Amerika ya da Rusya’nın kullandığı bir kart durumundan mutlaka çıkarmak zorundayız. O kardeşlerimiz, akrabalarımız, soydaşlarımız tarihin her döneminde kaderini Anadolu’ya ve bu topraklara bağlı kılmışlardır. Gelecek Partisi olarak sınır ötesindeki Türkmenlerle Kürtler arasında, Kürtlerle Araplar arasında, Araplarla Ezidiler arasında hiçbir fark gözetmedik, gözetmeyiz. Hepsi eşittir, hepsi soydaşımızdır.”

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin bir bütün olarak demokratikleşmesini sağlayacaklarını savundu.

Başak Demirtaş’a yönelik sosyal medyadaki çirkin saldırının ardından eşiyle birlikte Demirtaş’ı aradıklarını da belirten Davutoğlu, “Eşinizle siyasi mücadele yaptık fakat sizin onurunuz benim ailemin onurudur. Eğer size dönük herhangi bir kabalık, nezaketsizlik, saldırı olursa bilin ki eşimin onurunu nasıl koruyacaksam sizin onurunuzu da korumak benim insanlık borcumdur dedim” ifadelerini kullandı.