CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı içerisinde ilan verilmeden, belli firmaların davet edilmesi yöntemiyle gerçekleştirdiği ihalelerle ilgili bir çalışma yaptı.

Ahmet Akın, "AK Parti, Kamu İhale Kanunu'nun istisnai hükümlerini istismar ederek istisnayı usul haline getirmeye başladı. Pazarlık usulü ile verilen ihaleler de bunun sonucudur. Halkın parasını bu usulle yandaşlara veriyorlar” değerlendirmesi yaptı.

Akın, “Son bir yılda ihalelerle belli firmalara milyarlarca TL tutarında ihale verildi. İktidara yakın 3 firmaya ise 12 milyar TL tutarında ihale verildi" diye belirtti.

CHP'li Akın'ın çalışmasındaki saptamalar şöyle:

"PAZARLIK USULÜYLE 12 İHALE YAPILDI"

AYGM tarafından 2020 yılı içerisinde yapım ve inşaat işlerini kapsayan pazarlık usulüyle 12 ihale gerçekleştirdi. Pazarlık yöntemiyle yapılan ihaleler ilansız ve belli firmaların davet edilmesiyle düzenlendi. İhalelere konu olan yapım ve inşaat işlerini çok büyük alt yapı projelerinin oluşturması; iktidarın açık ihale yöntemi yerine pazarlık usulünü seçerek kendine yakın firmaları kayırmayı amaçladığını gösterdi.

"YÜZDE 76’SI GİZLENDİ"

Mevzuata göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından kamuoyunda açık bir şekilde sonuçlarının yayınlanması gerekirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 yılı içinde pazarlık usulüyle gerçekleşen 12 ihaleden yalnızca 4'ünü KİK bünyesinde kamuoyuyla paylaştı. Başka bir deyişle pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerin yüzde 76'sı kamuoyundan gizlendi.

"TOPLAM TUTAR 42 MİLYAR TL"

Odatv'nin haberine göre, AYGM'nin yalnızca 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL olduğu tahmin edildi. Söz konusu tutarın neredeyse tamamı kamuoyuna sonucu açıklanmayan ihalelerden oluştu.