Uzun zamandır gündemde olan af yasası, AKP ile MHP'nin ortak çalışması ile ele alınıyor. 290 bine yakın mahkumun bulunduğu cezaevinden 93 bin kişinin tahliyesi bekleniyor.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) basit uyuşturucu suçlarına verilen cezaların af kapsamına alınması talebi ile ilk etapta 93 bin, zaman içinde 36 bin mahkûmun daha tahliye edilebileceği belirtiliyor.

Öte yandan AKP'nin hukukçu kurmayları ile Adalet Bakanlığının hazırladığı taslakta; terör, cinsel suçlar, uyuşturucu ve mükerrer suçlar indirim kapsamı dışında tutuldu. MHP'nin daha önce hazırladığı kanun teklifinde ise 'torbacı' olarak bilinen uyuşturucu satıcılarına verilen cezalarda indirim talep ediliyordu.

AKP'NİN HAZIRLADIĞI TASLAK MHP'YE İLETİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapılan görüşmelerden sonra Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan son şekli verilen taslak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından MHP'li yöneticilere iletildi.

Taslakta yer almayan "terör, cinsel suçlar ile Atatürk aleyhine işlenen suçlar hariç olmak üzere tüm cezalarda 5 yıl indirime gidilmesi" konuları MHP'li yetkililer tarafından tekrar gündeme getirildi.

Edinilen bilgilere göre, bu görüşmede, MHP’li yöneticiler, daha önce TBMM'ye sundukları ve terör, cinsel suçlar ile Atatürk aleyhine işlenen suçlar hariç olmak üzere tüm cezalarda 5 yıl indirime gidilmesini yeniden gündeme getirdi.

290 BİN KİŞİ CEZAEVİNDE

AKP'nin önerisi ise mahkemelerce verilen hapis cezasının yarısının infaz edilmesini içeriyor. Mevcut düzenlemede, örneğin 10 yıllık hapis cezasının 6 yıl 6 ayı cezaevinde geçirilirken, AKP'nin önerisinde bu süre 5 yıla indirilerek, kalan süre için şartla salıverme hükümleri uygulanması öngörülüyor.

MHP, AKP'nin bu önerisine sıcak bakıyor ancak basit uyuşturucu suçlarına verilen cezaların da kapsama alınmasını talep ediyor.

MHP’li yöneticiler, kendi önerileri ile ilk etapta 93 bin, zaman içinde 36 bin mahkûmun daha tahliye edilebileceğini dile getiriyor. AK Parti’nin teklifiyle ise yaklaşık 30 bin mahkûmun çıkabileceğini ifade eden MHP'li yöneticiler "Bu da cezaevlerini rahatlatmayacak. Cezaevinde şu anda 290 bine yakın insan var. Adli hatalarla girenler var, cezaevi şartları ıslah etme kabiliyetinden biraz uzaklaştı. Bunun düzeltilmesi lazım" dedi.

ADALET BAKANI GÜL, ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün, MHP'li yöneticilerin paketle ilgili önerilerini dinlediği ve konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşeceğini söylediği de edinilen bilgiler arasınd abulunuyor.

MHP kurmayları, AKP ile ikinci yargı paketi için görüşmelerin devam ettiğini ve olumlu neticeler alacaklarını söyledi. Kurmaylar "AK Parti ile kendi önerilerimiz ve AK Parti'nin teklifinin uyuşan yönleri üzerinde sık sık bir araya geliyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Olumlu neticeler alacağımızı kuvvetle tahmin ediyoruz" diye konuştu.

(Türkiye gazetesi)