Gazeteci yazar  Abdurrahman Dilipak bugünkü köşe yazısında milyonlarca ailenin ocağına ateş düşüren kripto para borsasına değindi. 

"DİJİTAL DOLANDIRICILIK HİKAYESİ"

"Siber dolandırıcıların hızına ulaşmak ne mümkün! Yasama, yürütme, yargı ve akademi Bill Gates ve Elon Musk’ın hızına ulaşamıyor." diyen Dilipak, dijital paralarda yaşanan çöküşün aslında bir dolandırıcılık olduğunu belirtti.

Dilipak, "En son başımıza gelen felaketi biliyorsunuz; DİJİTAL PARA ÇÖKTÜ! Aslında bu bir Dijital dolandırıcılık hikayesi. Sizi Ay’a seyahat, Mars’a yolculuk hikayeleri ile oyalamaya çalışanlar kendileri Edirne’de arazi kapatmaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

KRİPTO PARA YÜZÜNDEN İNTİHAR EDENLER OLDU

Kripto para, dijital varlıkların aslında Metaverse hazırlık olmasının yanında Global reset öncesi dönüşümün aracı olacağını belirten Dilipak, "Bunun için yeni bir Bretton Woods beklentisi vardı. Sistemin Amerika merkezli bir yapı olması gerekiyordu. Terra & Luna’nın çöküşü ile başlayan süreç, domino etkisi ile diğer kripto paraları da vurdu. Ethereum ilk 24 saat içinde değerinin %20’sini kaybetti. Bitcoin %12 düştü. En büyük kayıp Luna’da yaşandı. Servetini kaybedenlerden intihar edenler oldu." diye belirtti.

FİNANSAL KRİZ KAPIDA, FED ÇÖKEBİLİR

Kripto para krizine karşı çözüm bulunmazsa FED'in dahi çökebileceğini vurgulayan Dilipak, "Dolarla da devam edemezler, rezerv para olarak yerine neyi koyacaklarını da bilmiyorlar. Altın- Gümüş de deseniz o da dolara endeksli. Eğer bir çözüm bulunamazsa küresel bir finansal kriz kapıda. Wall Street de LIBOR da FED de çökebilir. IMF ve Dünya bankası da çözüm üretemez." şeklinde görüşünü belirtti.

DİKKAT: BİLGİSAYAR VE TELEFONUNUZDA KRİPTO PARA ÜRETİLİYOR OLABİLİR

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, kripto paralarla ilgili görüşlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sanal paranın 2 temel maliyeti var. Biri enerji, ikincisi de emek. Sonuçta o bir yazılım. 

Hackerlerin hack’ledikleri büyük server’lere bağlı bilgisayarların içine yüklenen trojanlarla, arka planda illegal yazılımlar üzerinden bu kripto paraları üretmek mümkün. Aslında enerji hırsızlığı yolu ile kripto para üretimi adeta bacasız bir endüstriye dönüştü. Çoğunuz bilgisayarda belli oyunları oynarken, arka planda aslında bir Hacker için kripto para üretiyor olabilirsiniz. Dahası şu akıllı, pahalı cep telefonunuzu ele geçiren bir hacker, cep telefonunuzu kullanarak da kripto para üretebilir. 

Yarın bir bilim adamı (!) birkaç gazeteci, borsacı çıkar birkaç şey söyler yine piyasa uçar. Bu ayran gönüllü akılsız sazanlar yemsiz olta da atsan zıplayacaklar gibi gözüküyor. 

Bana kalırsa bu alan terk edilmemeli, gerçek değer karşılığı, muhasebeleştirilebilen dijital bir para mümkün. Block Chain bir bilgileşim kanalı olarak önemli. NFT önemli. Bu para sistemi yeniden kurgulandırılarak Barter’de de kullanılabilir. 

Dilerim bu konu emperyal çetenin sömürü aracı haline dönüştürülmez. Bu konuda bizim daha akıllı, daha cesur ve daha bilgili olmamız gerek."