Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yatırımcıları yüksek faize ezdirmemeliyiz” sözünden bir gün sonra,  Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısından 475 baz puan artış çıktı. Politika faizi yüzde 15’e yükselirken, faiz lobisinin ve rantiyenin yüzü güldü. Faizlerin yükseltilmesiyle birlikte hükümetin “ekonomide reform” söylemi de ete kemiğe bürünmüş oldu!

İLK TOPLANTIDA FAİZ ARTIRIMI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 23’üncü başkanı Murat Uysal’ın 7 Kasım’da görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın atanmasının ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) gerçekleşti. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini Eylül’de yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükselten, Ekim toplantısında ise bu seviyede sabit bırakan Merkez Bankası, yeni başkanla birlikte Kasım toplantısında faizi 475 baz puan artırarak yüzde 15’e çıkardı.

Ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ardından piyasaların geçen haftadan itibaren fiyatladığı ve döviz kurlarının gevşemesine neden olan faiz artırımı gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 23’üncü Başkanı Murat Uysal’ın 7 Kasım’da görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın atanmasının ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) gerçekleşti. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini Eylül’de yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükselten, Ekim toplantısında ise bu seviyede sabit bırakan Merkez Bankası, yeni başkanla birlikte Kasım toplantısında faizi 475 baz puan artırarak yüzde 15’e çıkardı. TCMB, benzer bir faiz artışını Ağustos 2018’de TL’de yaşanan devalüasyonun ardından da 13 Eylül 2018’deki PPK toplantısında yapmıştı. TCMB, 625 baz puanlık artırımla politika faizini yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltmişti.

“NET VE GÜÇLÜ PARASAL SIKILAŞTIRMA”

PPK’dan yapılan açıklamada, faizlerin artırılmasına gerekçe olarak, “Türk Lirası’ndaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.

“YATIRIMCILARI EZDiRMEMELiYiZ” DENDİ AMA FAiZ ARTIRILDI

16 aylık görev süresi boyunca 14 PPK toplantısında toplam 1.375 baz puan faiz indiren eski TCMB Başkanı Murat Uysal’ın ardından görevi devralan yeni başkan Naci Ağbal, böylelikle ilk toplantısında 475 baz puan faiz artışıyla başlamış oldu.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Çarşamba günü katıldığı TOBB Ekonomi Şûrası’nda “Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞ SINIRLI KALDI

Karar öncesinde 1.284 seviyesinde bulunan BIST 100 endeksi, alımların güçlenmesi ile yükselişe geçerek 1.307 puana kadar çıktı. Dolar , TCMB’nin kararı öncesinde bulunduğu 7,71 seviyesinden sert bir şekilde düşüşe geçerek 7,5160’a kadar geriledikten sonra 7,60 seviyesinde dengelenirken, avro ise 8,90’a kadar geriledikten sonra 9 lira civarından  işlem gördü.

Kaynak: Milli Gazete