Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ve Global Akademi ortaklığında yapılan anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı.

Araştırma, 26 ildeki kent merkezlerinde ikamet eden ve 18 yaş üzeri bin kişiyi kapsıyor. 

"KOMÜNİST" DEDİLER

Vatandaşlara sorulan, "Siyasi görüş açısından kendinizi yakın hissettiğiniz ikinci bir görüş var mı" sorusuna, "Siyasal İslamcı" seçeneği yüzde 30.5 çıkarken, ikinci sırada ise yüzde 13.6 ile "Sosyalist/Komünist" seçeneği çıktı.

EN ÖNEMLİ SORUNLAR

"Türkiye'nin gündemindeki en önemli sorun" olarak, vatandaşlar ekonomide yaşanan sıkıntıları baş sıraya koyarken, daha sonra ise mülteci sorunu geldi.

TÜRK VE KÜRTLERİN ORTAK GÜNDEMİ

Türk ve Kürtlerin de ortak gündemini ekonomi belirledi. Türk ve Kürt vatandaşlar, "Türkiye'nin gündemindeki en önemli sorun" sorusunda, "ekonomide yaşanan sorunlar" seçeneğinde buluştu.

Bölgesel tabloda ise, Karadeniz, en önemli sorun olarak "terör" derken, Marmara ve Ege ise "koronavirüs" dedi.

KURUMLARA GÜVEN

Kurumlara güven konusunda ise vatandaşlar polisi ve jandarmayı işaret etti. Vatandaşlar, daha sonra yüzde 62.4 ile TSK seçeneğini belirtti.

Partilere göre dağılımda da HDP'lilerin seçeneği dikkat çekti. HDP’li vatandaşların MİT ve Jandarma’ya en çok güven duyması dikkat çekti.

YARGI SİYASALLAŞTI MI

"Türkiye'de yargı siyasallaşmıştır" sözüne katılım oranları da partililere göre değişti. AKP'lilerin yüzde 38'i bu görüşe katılırken, HDP'lilerin bu orana katılımı ise yüzde 58.8 oldu.

"ENDİŞE DUYUYORUM"

Vatandaşların ekonomik buhranı ankete çarpıcı şekilde de yansıdı. Buna göre, "kendisini veya ailesini geçindiremediğini" belirten ve "borçlarımın seviyesinden endişe duyuyorum" seçeneklerini işaretleyen vatandaşların oranı çok yüksek çıktı.

TEMEL NEDEN

"Türkiye'de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedeni nedir" sorusuna ise vatandaşların yüzde 20.7'si "Faizlerin yüksek olması" dedi.

KİMİN YÖNETMESİNİ İSTİYORLAR

Vatandaşlar, ülkeyi "Demokratik siyasal sistemle yönetim" isterken, ülkeyi ordunun ve dini liderlerin yönetmesini ise istemedi.

"YOKSULLUĞUN SEBEBİ"

Vatandaşlar, kültür ve kimlikten daha çok, yine ekonomiyi ön planda tuttu.

Buna göre, vatandaşların, yüzde 65.1'i, "Yoksulluğun sebebi kaynak dağılımındaki adaletsizlikler" seçeneğiyle "Toplumsal unsurlara yönelik değerlendirmeler" bölümünde geçim sıkıntısını işaret etti.