Araştırmaya katılanların yüzde 61,9’u parlamenter hükümet sistemini isterken, 16 Nisan referandumunda ‘evet’ oyu kullanıp şimdi ise parlamenter sistemi isteyenlerin oranının ise yüzde 20,7 olması şaşırttı. Öte yandan AK Parti’ye oy verip de Türkiye’nin ekonomi politikasını başarısız bulanların oranı ise yüzde 54,3 olarak dikkat çekti.

Referandumda ‘evet’ diyenler şimdi pişman oldu! AREA tarafından yapılan Türkiye Siyasi Gündem Araştırması’nda dikkat çeken detaylar yer alıyor. Ocak ayı içerisinde yapılan araştırmada Türkiye’nin yönetim sistemi vatandaşlara soruldu. Vatandaşların yüzde 38,1’i cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin olmasını isterken, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yerine parlamenter sistemi isteyenlerin oranı ise yüzde 61,9 olarak gerçekleşti.

AK PARTİLİLERİN YÜZDE 54,3’Ü EKONOMİYİ BAŞARISIZ BULUYOR

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise Türkiye’nin en önemli sorunu ile ilgili. “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 40,3’ü ‘ekonomi, hayat pahalılığı ve yoksulluk’ cevabını verdi. Öte yandan AK Parti’ye oy verip de Türkiye’nin ekonomi politikasını başarısız bulanların oranı ise yüzde 54,3. Sonuçlar AK Partili olanların da ekonomiden memnun olmadığını ortaya koydu.

REFERANDUMDA ‘EVET’ OYU VERENLER PİŞMAN OLDU

AREA’nın araştırmasının cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili bölümünde önemli bir detay dikkat çekti. Araştırmaya katılanların yüzde 61,9’u parlamenter hükümet sistemini isterken, 16 Nisan referandumunda ‘evet’ oyu kullanıp şimdi ise parlamenter sistemi isteyenlerin oranının ise yüzde 20,7 olması şaşırttı. Bu durum ise 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği referandumunda ‘evet’ oyu kullanan vatandaşların önemli bir kısmının pişman olduğunu da gözler önüne serdi.

16 NİSAN 2017 REFERANDUMUNDA OY TERCİHLERİNE GÖRE DAĞILIM:

EVET                               79,3               20,7               100,0


HAYIR                             1,9                 98.1               100,0


OY VERMEYEN             39,6               60,4               100,0