Kimler meclise gitti, kimler sokağa çıktı? “Elimde ruhsatlı silahım ve üç şarjör mermi ile sabaha kadar çatıştım” deyip de otoparka sığındığı görüntüleri ortaya çıkan bakan kimdi? 

AKP’li diğer milletvekilleri 15 Temmuz gecesi neredeydiler?

İşte isim isim o liste…

Meclise ilk gidenler

Meclise ilk gidenlerdendi CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel. Gitmeden önce iki telefon görüşmesi yapan Erdoğdu, bu görüşmelerden ilkini duayen gazeteci Uğur Dündar ile gerçekleştirdi. Saat 22.00’de konuştuğu Dündar kendisine “Gidin, meclisi koruyun” dedi. Erdoğdu, ikinci görüşmesini ise gazeteci yazar Soner Yalçın ile yaptı. Yalçın’da telefonda kendisine “Bu darbe nereden geliyorsa gelsin, CHP’nin görevi bu darbeye karşı koymaktır.” Cevabını verdi. Yola koyulan iki milletvekili, yolda meclise giderken vasiyet videosu çektiler. Saat 00.30 gibi meclise girdiklerinde, İsmail Kahraman tarafından karşılandılar ve Kahraman “demokrasi öpücüğü” adı altında onları üç kez öptü. 

15 Temmuz gecesi… Hangi AKP'li Bakan neredeydi… İsim isim - Güncel - ODATV

15 Temmuz gecesi Marmaris’te olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 00.24’te ilk açıklamayı CNN Türk’te Hande Fırat’a yaptı. Yaklaşık 7-8 dakika konuşan Erdoğan’ın yanında damadı ve o dönemde Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak bulunuyordu. Erdoğan, 16 Temmuz sabahı saat saatlerinde Atatürk Havalimanı’ndaydı. Sonrasında Kısıklı’daki evinin önüne giderek, kendisini bekleyen vatandaşlarla buluştu.

TBMM Genel Kurulu, 14 Temmuz'u 15 Temmuz'a bağlayan gece saat 02.24'e kadar çalıştı. Meclise, AK Parti Ankara milletvekili Ahmet Gündoğdu, Adalet ve Kalkınma Partisi eski Ankara milletvekili Aydın Ünal, 2017–2018 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Jülide Sarıeroğlu, AKP  25. dönem ve 26. dönem Trabzon milletvekili olan Ayşe Sula Köseoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili İlknur İnceöz, Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekili Lütfiye Selva Çam, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, AKP Ardahan Milletvekili  Orhan Atalay, AKP Düzce milletvekili Ayşe Keşir, 26. Dönem Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı ve 26. dönem AK Parti Bursa Milletvekilliği yapan Bennur Karaburun geldiler. Onlar da “demokrasi öpücüğü” ile, TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından karşılandı. 

AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, cep telefonundan yaptığı "FaceTime" yayınıyla, Mecliste olup bitenleri dışarıya aktaran ilk kişiydi.

AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu meclise eşi ve kızıyla gelmişti. Saat 02:32'de meclis bombalanmaya başladığı sırada yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Meclis dışındaki AKP’li milletvekilleri neredeydi?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı verdiği bir röportajda: “Ben o gün akşam Ankara’da bir düğündeydim. Nikah erken kıyılınca düğün sahibinden izin aldım. 21:50 uçağına bindim, İstanbul’a geldim.” dediBir şeyler olduğunun farkına varan Yazıcı, Ankara’ya geri dönmek istedi ve saat 23.00 uçağına bilet aldı. Uçuşlar iptal olunca da AKP İl Merkezi’ne gitme kararı aldı. Önce il teşkilatına sonra da havaalanına gitti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikteydi.

O dönem Başbakan olan Binali Yıldırım, üst düzey danışmalarından Cemalettin Haşimi’den saat 22.37’de telefon aldığı sırada İstanbul’daydı. O gece saat 23.00’te NTV yayınına bağlandı ve “bu bir kalkışmadır” açıklamasında bulundu. Daha sonra ATV yayınında ise o gece İstanbul’dan Ankara’ya doğru gittiğini ve karayolu üzerinde tanklara rastladıklarını anlattı. Saat 12.57’de Çankaya Köşkü’ne gelen Yıldırım, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile kameraların karşısına geçti ve teşebbüsün bastırıldığını duyurdu. Bekir Bozdağ da meclise ilk giden milletvekilleri arasındaydı. 

O dönem İçişleri Bakanı olan Efkan Ala, Erzurum’dan Ankara’ya dönüyordu. Haberi de Esenboğa’ya indikten sonra yakın korumasından aldı. Ala önce MİT Başkanı Hakan Fidan’ı aradı, sonra da Cumhurbaşkanı’nı. Fakat Cumhurbaşkanı’na ulaşamadı. Emniyete sahada olun talimatını veren Ala, havaalanında bir kriz masası oluşturup, oradan olayları yönetti.

O dönemde AKP İstanbul İl Başkanı olan Selim Temurci, katıldığı bir televizyon programında darbe gecesi yaşadıklarını anlattı. Saat 22.00 itibarıyla kendisini tedirgine eden bazı bilgiler aldığını, telefon ile aradığı bakanlara ulaşamadığını anlattı. Hatta ulaşamadığı için öyle öfkelendi ki, sinirinden telefonunu kırdı. A Haber’in ise kendisini yayına almak için oyaladığını söyledi. Bütün üyelere SMS gönderdikten sonra sokağa çıktığını ifade etti.

Efkan Ala'nın ardından İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Süleyman Soylu, darbe gecesi AKP kulislerinde “TRT’yi alan adam” olarak konuşuldu. TRT stüdyosundaydı. 
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AKP İl Başkanlığı önündeydi. Saat 22.15’te harekete geçen 47. Piyade Alayı saat 23.15’te AKP İl Başkanlığı’na ulaştı. Askerler havaya ateş etti ve olay sırasında yaralananlar oldu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, saat 05.55 sıralarında bir televizyon kanalına bağlanarak "Devlet duruma hakimdir. Birtakım kandırılmış, ihanet şebekeleri içerisinde bulunmuş olanların emellerine ulaşmaları mümkün değil." açıklamasında bulundu.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, savaş uçaklarının hareketliliği nedeniyle darbe girişimi yapıldığını tespit eden ilk milletvekiliydi.15 Temmuz gecesi yaşanan olağandışı hava hareketliliği ve İstanbul Boğaz Köprüsü’nde yaşananlar sırasında AKP milletvekillerinin  Whatsapp yazışmalarına da yansımıştı. O gece nerede olduğu bilinmeyen Metiner, “Arkadaşlar emir komuta dışında bir darbe girişimi yapılıyor. Kesin bilgi bu.” Yazdığı mesajı paylaştı. Bu mesajın adından ilk resmi açıklama ise Başbakan Binali Yıldırım’dan saat 22.58’de geldi.

AKP'li Nihat Zeybekçi, darbe gecesi arkadaşlarını sığınağa gönderip, yanında bulunan ruhsatlı silahı ve 3 şarjör mermisiyle sabaha kadar çarpıştığını söylese de, Zeybekçi’nin yanındaki arkadaşları tarafından korunarak koşa koşa otoparka sığındığı görüntüleri ortaya çıktı. 

25 ve 26. dönem AKP Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, darbe girişiminin yaşandığı gece TRT stüdyosunda canlı yayındaydı, "İktidarıyla, muhalefetiyle, Cumhuriyet Halk Partisi’yle, Kemal Kılıçdaroğlu’yla, Özgür Özel’le, MHP’lisiyle herkes demokrasiye sahip çıkmıştır. Sağ olsunlar” diyerek konuşma yaptı.

Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP Ankara Milletvekili Ali Babacan ise, NTV’de katıldığı bir programda “Ben o hafta sonu yurtdışındaydım. Saat farkı da vardı, yedi saat” açıklamasında bulundu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte meclise geldiklerini anlattı ve yaşananları şöyle özetledi: "Bu esnada uçaklar alçaktan uçuyordu, bombalamalar devam ediyordu. Ankara'da o gece sanki savaş çıkmış gibiydi.” 

Kaynak: Odatv - Pınar Saraçoğlu