2020 yılı acıların en yoğun yaşandığı dünya  düzeninin sil baştan değiştiği bir zaman dilimi oldu.

 Felaketlerle anılan bir yıl olarak tarihe geçen 2020'de dünya koronavirüs denilen ortak bir felaketle yüzleşti.

Bu yılda ayrıca ekonomi, sanat, eğitim ve siyaset dünyasından önemli isimler hayatını kaybetti.

Koronavirüs, savaş, deprem, protestolar; ekonomik ve diplomatik krizler insanlığı bambaşka bir yöne sürükledi.

Salgın bir yana, uçak kazaları, depremler ve çatışmalar nedeniyle yüzlerce hayat son bulurken, diplomatik krizler de gündemden düşmedi.

İşte sizin için  kronolojik olarak derlediğimiz 2020'nin unutulmaz olayları...


1-TÜRK AKIM DOĞALGAZ BOTU HATTI AÇILDI

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattı 8 Ocak'ta açıldı. Açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

2-RAHŞAN ECEVİT HAYATINI KAYBETTİ

 Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, 17 Ocak'ta 97 yaşında  Ankara 'da hayatını kaybetti.

3- ELAZIĞ'DA DEPREM: 41 ÖLÜ

 24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin vurduğu Elazığ ve Malatya'da 41 kişi hayatını kaybetti...

4- ÇİN'DEN GELEN YOLCULARA KORONAVİRÜS TARAMASI

 Tüm dünyayı derinden sarsan  Koronavirüs'ün etkileri Türkiye'de görülmeye başlandı. 

23 Ocak'ta  Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla  Çin 'den gelen tüm yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararlaştırıldı.

5-KORONAVİRÜS BİLİM KURULU İLK TOPLANTISINI YAPTI

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı  Fahrettin Koca  başkanlığında ilk toplantısını 31 Ocak'ta yaptı.

6-WİKİPEDİA'YA ERİŞİM ENGELİ KALDIRILDI

 Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince 15 Ocak'ta kaldırıldı.

7- İDLİP'TE 45 MEHMETÇİK ŞEHİT EDİLDİ

Acı haber 27 Şubat'ta İdlib'ten geldi. Suriye'nin İdlib bölgesinde bulunan TSK unsurlarına hava saldırısı düzenlendi. 45 asker ile 1 sivil şehit oldu.

8- VAN BAHÇESARAY'DA ÇIĞ FELAKETİ

Van'ın Bahçesaray ilçesinde 4 Şubat'ta minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. Ancak  acının daha büyüğü ise sonrasında yaşandı. Çığ altındakileri kurtarmak için bölgeye giden ekipler de çığın altında kaldı. Toplamda 42 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi yaralandı.

9- SABİHA GÖKÇEN'DE UÇAK PİSTTEN ÇIKTI

Pegasus Hava Yolları'na ait yolcu uçağı 5 Şubat'ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktı. Kazada 3 yolcu yaşamını yitirdi.


  10- CEREN DAMAR ÖLDÜRÜLDÜ

Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019 tarihinde üniversite yerleşkesindeki odasında, sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürüldü. Katil zanlısı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet 21 Şubat'ta ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

11- İLK KORONAVİRÜS VAKASI

Türkiye'de ilk  Covid-19 vakası 11 Mart'ta tespit edildi, ilk ölüm ise 18 Mart'ta açıklandı.

12- KORONAVİRÜS NEDENİYLE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Koronavirüs kabusu nedeniyle ilk, orta ve liselerin 16 Mart'tan itibaren 1 hafta tatil edildi.

Öğrencilerin 23 Mart'tan itibaren de 1 hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam etmeleri kararı alındı. Üniversitelerdeki eğitim-öğretime ise 16 Mart'tan itibaren 3 hafta süreyle ara verildi.

13- CAMİLERDE İBADETE ARA VERİLDİ 

17 Mart'tan itibaren camilerde cemaatle namaz kılınması yasaklandı.

14- KAFELER, NİŞAN DÜĞÜN SALONLARI GEÇİCİ SÜRELİĞİNE KAPATILDI

17 Martta getirilen yasakların kapsamı genişletildi. Buna göre tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, kafe, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokalleri, SPA ve spor merkezlerindeki faaliyetler geçici süreliğine durduruldu.

15-  EKONOMİK İSTİKRAR PAKETİ AÇIKLANDI

Ekonomik istikrar paketi 18 Mart'ta açıklandı, 21 Mart'ta berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetlerine ara verildi.

16- 65 YAŞ VE ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ

22 Mart'ta 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların sokağa çıkmaları kısıtlandı.

17- BAHAR KALKANI HAREKATI BAŞLADI

27 Şubat'ta 33 askerin şehit olduğu İdlib'deki saldırı sonrası "Bahar Kalkanı" harekatı başlatıldı. Harekat 1 Mart'ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından duyuruldu.

18-  İDLİB'DE ATEŞKES KARARI ALINDI

33 askerimizin şehit olmasının ardından  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile İdlib müzakereleri konusunda 5 Mart'ta Kremlin Sarayı'nda görüştü. Görüşmelerin ardından İdlib'de ateşkes kararı alındı.

19- UZAKTAN EĞİTİM'İN SÜRESİ UZATILDI

Uzaktan eğitimin süresi 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Karar Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ve kabine toplantısında ortaya çıkan görüşler çerçevesinde alındı.

20- 23 NİSAN ve TBMM 100. YIL DÖNÜMÜ EVLERDE KUTLANDI

Koronavirüs salgını nedeniyle TBMM'nin açılışının 100. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı evlerde kutlandı. Saat 21.00'i gösterdiğinde aileler çocuklarıyla balkon ve pencerelerden İstiklal Marşı'nı okudular...  

21- AKADEMİ DÜNYASININ ACI GÜNÜ

Koronavirüs nedeniyle Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu 1 Nisan'da, dünyaca ünlü patolog Prof. Dr. Feriha Öz 2 Nisan'da, Türk Üroloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu 17 Nisan'da hayatını kaybetti.

21- PLAZMA TEDAVİSİNE BAŞLANDI

İnönü Üniversitesi, 6 Nisan'da Covid-19'a karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı.

22- 107 YAŞINDA KORONA HASTASI TABURCU EDİLDİ

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi gören 107 yaşındaki Havahan Karadeniz 14 Nisan'da taburcu edildi.

23- SARS-COV-2 VİRÜSÜNÜN İZOLASYONU SAĞLANDI

5 Nisan'da yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan "SARS-COV-2 virüsünün izolasyonu"nu başardığı açıklandı.

24- SOSYAL HAYATA GEÇİŞİN İLK ADIMLARI ATILDI

Türkiye'de 11 Mayıs'ta koronavirüs salgını ile mücadelede "kontrollü sosyal hayat" olarak adlandırılan yeni dönem başladı. Berber, kuaför, güzellik salonu, alışveriş merkezleri ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler belirlenen kurallar çerçevesinde yeniden faaliyete geçti.

25- UZUN BİR ARADAN SONRA İLK CUMA NAMAZI KILINDI

Toplu ibadetin kısıtlanmasından yaklaşık 2,5 ay sonra 29 Mayıs'ta ilk cuma namazı kılındı.

26- 19 MAYIS'TA 19:19'DA TÜM TÜRKİYE İSTİKLAL MARŞI OKUDU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması altında kutlandı. Saatler 19.19'u gösterdiğinde vatandaşlar, evlerinin balkon ve pencerelerinden İstiklal Marşı okudu.

27- RAMAZAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VARDI

Ramazan Bayramı da Türkiye'nin 81 ilinde arife günü ve bayram boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı.

28- FATİH SONDAJ GEMİSİ KARADENİZ'E ÇIKARMA YAPTI

Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi "Fatih" 29 Mayıs'ta Karadeniz'de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünde sefere çıktı.

29- DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI 27 MAYIS'TA TÖRENLE AÇILDI.

İsmi "yassı", namı "yaslı" ada olan Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassı ada Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak 27 Mayıs'ta törenle açıldı.

30 - DÖNGELOĞLU VE DİLMENER HAYATINI KAYBETTİ

İlahiyatçı, yazar Ömer Döngeloğlu 3 Mayıs'ta henüz 52 yaşındayken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Aynı gün Türkiye'nin duayen hocalardan 78 yaşındaki Prof. Dr. Murat Dilmener de yaşamını yitirdi.

31 - NORMAL HAYATA GEÇİŞ BAŞLADI

Koronavirüs salgını nedeniyle geçilen esnek çalışma sistemi sona erdi. Türkiye'deki yüzbinlerce kamu personeli 1 Haziran'da normal mesaiye başladı.

Aynı tarihten itibaren şehirlerarası seyahat sınırlaması tamamıyla kaldırıldı, kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı açıldı, plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde faaliyete geçti.

32- MALATYA VE BİNGÖL'DE KORKUTAN DEPREM

5 Haziran'da Malatya'nın Pütürge ilçesinde 5, 14 Haziran'da da Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 15,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

33- PENÇE - KAPLAN OPERASYONU BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 15 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'a yönelik "Pençe-Kartal Operasyonu"nun, 17 Haziran'da ise Haftanin'e yönelik "Pençe-Kaplan Operasyonu"nun başlatıldığı duyuruldu.

34- BURSA'DA SEL FELAKETİ: 6 KİŞİ ÖLDÜ

Bursa'nın Kestel ilçesinde 5 Haziran'da meydana gelen sel nedeniyle 6 kişi yaşamını yitirdi.

35- AYASOFYA İBADETE AÇILDI

Danıştay Ayasofya'yı müzeleştiren 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz'da iptal etti. 86 yıl aradan sonra 24 Temmuz'da kılınan ilk cuma namazıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldı. 

36- HAVAİ FİŞEK FABRİKASI PATLADI : 10 ÖLÜ 

2020 yılının bir başka acı haberi de Sakarya'nın Hendek ilçesinden geldi. Havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetti. Ancak 9 Temmuz'da havai fişeklerin imha edilmek üzere kamyondan indirildiği sırada meydana gelen başka bir patlamada 3 asker şehit oldu, 8 kişi yaralandı.

37- KARADENİZ'DE DOĞAL GAZ BULUNDU

Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfi Karadeniz'de gerçekleştirildi. Fatih sondaj gemisinin 20 Temmuz'da başlatılan çalışmalarıyla 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulundu.

38- BEYRUT LİMANINDA KORKUNÇ PATLAMA

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta limanda patlama yaşandı. 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu yaşanan korkunç felaket, ardında 190'dan fazla ölü, 6 bin 500'e yakın yaralı bıraktı.

39- GİRESUN'DA SEL FELAKETİ

Giresun'da 22 Ağustos'ta etkili olan şiddetli yağış Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim bölgesinde sele neden oldu. Aralarında askerlerin de bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti.

40- ŞEHİRLERARASI TOPLU TAŞIMACILIĞINDA HES KODU ZORUNLULUĞ U

12 Eylül'de gönderilen genege ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalarca internet-telefon üzerinden ya da yüz yüze yapılan biletleme işlemlerinde HES kodu zorunluluğu getirildi.

41- İZMİR'DE KAHREDEN DEPREM

30 Ekim'de, merkez üssü Ege Denizi olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sığacık'ta deniz suyunun yükselmesi sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı. İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen deprem nedeniyle 117 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı, enkaz altından 107 kişi sağ çıkarıldı.

42-YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

Koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime verilmişti. 12 Ekim itibariyle 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflarda 12 Ekim'de yeniden yüz yüze eğitime geçildi.

43- MESUT YILMAZ HAYATINI KAYBETTİ

Eski başbakanlardan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'da 30 Ekim'de hayatını kaybetti.

44- ZEKİ ERGEZEN VE OSMAN DURMUŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen 2 Ekim'de, eski Sağlık Bakanlarından Osman Durmuş 26 Ekim'de Ankara'da yaşamını yitirdi.

45- BEKİR COŞKUN VE MARKAR ESEYAN ÖLDÜ

AK Partili İstanbul Milletvekili Markar Esayan 16 Ekim'de İstanbul'da, gazeteci yazar Bekir Coşkun 18 Ekim'de Ankara'da vefat etti.

45- KAPALI MARAŞ 46 YILIN ARDINDAN KADEMELİ OLARAK AÇILDI

KKTC sınırları içerisinde bulunan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın kamuya ait olan sahil kısmı kullanıma açıldı.

46- TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Erciyes Üniversitesinde geliştirilen yerli Covid-19 aşı adayının ilk dozu 5 Kasım'da bir gönüllüye yapıldı.

Türkiye'de Faz-3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Covid-19 aşısı 20 Kasım'da gönüllü sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başlandı.

47- KARABAĞ'DA AZERBAYCAN ZAFERİ! ERMENİSTAN TESLİM OLDU

Azerbaycan ordusunun 44 gün sürdürdüğü Dağlık Karabağ’ı kurtarma harekâtı zaferle sonuçlandı., Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında yapılan anlaşma 9 maddelik anlaşmaya göre, Karabağ’a yaklaşık 2 bin kişilik Rus Barış Gücü konuşlandırılacak. Laçın, Kelbecer, Ağdam ve Gazah bölgesi Azerbaycan’a bırakılacak.

48- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AZERBAYCAN'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın işgali altında kalan Karabağ'ın kurtarılması nedeniyle 10 Aralık'ta Azadlık Meydanı'nda düzenlenen törene katıldı.

49- NEVZAT AYAZ HAYATINI KAYBETTİ

Eski Milli Savunma ve Milli Eğitim bakanlarından Nevzat Ayaz, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 3 Aralık'ta 90 yaşında hayatını kaybetti.

50- BERAT ALBAYRAK İSTİFA ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir açıklama ile görevinden istifa ettiğini duyurdu.

51- KORONAVİRÜS SALGININDA SON BİLANÇO

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde 1,740,761 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise dün itibariyle 18 bin 86'e yükseldi

Kaynak: Milli Gazete